Χέντερσον: "Η Princeton Offense είχε μεγάλο αντίκτυπο σε κολεγιακό και επαγγελματικό επίπεδο"

| Διεθνή Σεμινάρια

Το Διεθνές Σεμινάριο του ACS Athens, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου, θα έχει για ακόμη μια χρονιά ως ομιλητές μερικές σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο του NCAA. Μεταξύ αυτών ο Μιτς Χέντερσον, προπονητής του Princeton University. Ο πολύπειρος τεχνικός, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο των Tigers από το 2011, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την ενασχόληση με τους νεαρούς αθλητές, τη σημασία της συστηματικής δουλειάς, αλλά και την σχέση ανάμεσα σε προπονητή και φοιτητή/αθλητή. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

Για τη σημασία της διδασκαλίας στις μικρές ηλικίες στον δρόμο για το χτίσιμο των αγωνιστικών συνηθειών τους: "Πρώτα σκέφτομαι ως δάσκαλος. Κι αυτό σημαίνει να παρακολουθώ τι κάνουν τα παιδιά, να τους κάνω ερωτήσεις, μετά να τα ακούω και εν τέλει να παίρνω τα κατάλληλα ερεθίσματα. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η δυναμική σχέση από πολύ μικρή ηλικία, προκειμένου τα πιο μικρά παιδιά, να έχουν το αίσθημα της προόδου. Αν είσαι περίεργος στην αναζήτηση νέων πραγμάτων, τότε θα είσαι πιο ανοιχτός στο να μαθαίνεις πράγματα και να προσπαθείς όσο μεγαλώνεις, όσο γίνεσαι καλύτερος και πιο δυνατός. Ένα άλλο σημείο - κλειδί αυτού είναι πως πάντα θα πρέπει να κάνει με τη χαρά της διδασκαλίας. Αν διατηρείς αυτή τη χαρά, τότε τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα όσο μεγαλώνεις, θα συνειδητοποιήσεις πως μπορείς να επιτύχεις αυτό που θέλεις γιατί θα το αγαπάς".

Για το πόσο πιστεύει ότι η "Princeton Offense" σημάδεψε το αγωνιστικό μοτίβο στο πέρασμα των ετών: "Είμαι πολύ προκατειλημμένος πάνω σε αυτό γιατί πιστεύω πως η "Princeton Offense" όπως την είδαμε με τον κόουτς Πιτ Κάριλ και τις εξελίξεις της, στο πέρασμα των ετών μετά από την απόσυρσή του, είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο στο κολεγιακό όσο και στο επαγγελματικό επίπεδο. Περιληπτικά, τέσσερις παίκτες με δεξιότητες γύρω από έναν καλό δημιουργό στο post. Ο κόουτς εφάρμοσε αυτή τη φιλοσοφία σχεδόν πριν από πενήντα χρόνια, δίνοντας έμφαση στα καλά σουτ, ανεξαρτήτως της θέσης στο γήπεδο. Αν πρόκειται για ένα ελεύθερο σουτ, από τα 9 μέτρα, είναι ένα καλό σουτ. Όταν μπήκε η γραμμή του τριπόντου το 1987, το Princeton ήταν ήδη πολύ μπροστά από αυτό, κατόπιν του τρόπου με τον οποίο επηρέασε τα πάντα ο κόουτς Πιτ Κάριλ, δεδομένου πως έπαιρνε περισσότερα τρίποντα από δίποντα".

Για το πώς ένας προπονητής μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης ενός νεαρού αθλητή στο NCAA: "Πιστεύω πως η σχέση ανάμεσα σε έναν κολεγιακό προπονητή κι έναν φοιτητή/μαθητή είναι πολύ ξεχωριστή. Στον πυρήνα αυτής υπάρχει η εμπιστοσύνη πως προπονητής έχει τις καλύτερες προθέσεις για τον φοιτητή/αθλητή, αλλά παράλληλα είναι πρόθυμος να τον κρατήσει υπεύθυνο. Κι από την οπτική του φοιτητή/αθλητή, είναι δική τους ευθύνη να ωριμάσουν και να γίνουν καλύτεροι, τόσο εντός όσο κι εκτός των γραμμών του γηπέδου. Μόλις αυτή η "σχέση" ανάμεσα στους δύο αποκτήσει βάσεις στο πέρασμα του χρόνου, τότε ο τρόπος σκέψης ωριμάζει επίσης. Έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα και η σεζόν είναι πάντα πολύ μεγάλη, με απαιτήσεις. Παρόλ' αυτά στοχεύουμε πάντα στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, τόσο οι παίκτες όσο και οι προπονητές, σε καθημερινή βάση. Αυτός είναι ο στόχος. Ρωτάμε τους παίκτες μας αν ό,τι κάνουν σε κάθε κατοχή, κάνει καλύτερο τους συμπαίκτες τους. Αν λοιπόν, προσέχεις πάρα πολύ στον τρόπο που προετοιμάζεσαι, τότε όλη η ομάδα βελτιώνεται".

Για το πιο σημαντικό κομμάτι της σχέσης ανάμεσα σε παίκτη και προπονητή στο NCAA: "Η εμπιστοσύνη και η υπευθυνότητα. Απαιτείται χρόνος για να δομήσεις μια σχέση που δουλεύει για αμφότερες πλευρές στο κολέγιο. Αυτό συμβαίνει εφόσον είσαι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τα πράγματα, ως προπονητής και δάσκαλος. Μόλις λοιπόν μπουν οι βάσεις, τότε χτίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε παίκτη και προπονητή. Πιστεύω πως κάθε φοιτητής/αθλητής θέλει κάποιον που να πιστεύει σ αυτόν. Θα σου πω το εξής: είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ατάκας του Γκέτε, ο οποίος έλεγε πως "αν αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους, όπως είναι, τότε θα γίνουν χειρότεροι, αν όμως τους αντιμετωπίζεις όπως θα μπορούσαν να είναι, τότε γίνονται καλύτεροι".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software