Νταρντάριαν: "Η συνέπεια στη διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά για την πορεία ενός αθλητή"

| Διεθνή Σεμινάρια

Η Dr. Νίρι Νταρντάριαν είναι μεταξύ των ομιλητών που θα βρίσκονται τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Σεμινάριο του ACS Athens. Η πολύπειρη διατροφολόγος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τη σημασία της σωστής διατροφής και του προγράμματος στην εξέλιξη και την πορεία της καριέρας των αθλητών, εστιάζοντας στις συνήθειες που μπορούν να αποδειχθούν σημαντικές για κάθε ερασιτέχνη και επαγγελματία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

Για τη σημασία της διατροφής στην εξέλιξη των νεαρών αθλητών: "Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο για έναν αθλητή, ειδικά νεαρό, χάρη στο γεγονός πως πρόκειται για κάτι που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ένας νεαρός αθλητής είναι ακόμη σε σωματική εξέλιξη, επομένως η ενέργεια και ορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες λόγω της εφηβείας στην οποία βρίσκεται. Πέραν αυτού, πρέπει να λάβουμε υπ όψιν επίσης τις απαιτήσεις του αθλητισμού και το γεγονός πως μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακή ανεπάρκεια ή αφυδάτωση, σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά μπορούν λοιπόν να οδηγήσουν σε γνωστικές κα σωματικές καθυστερήσεις".

Για το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός αθλητή στη διάρκεια της σεζόν και τις συμβουλές που δίνει η ίδια πάνω σε αυτό: "Συνέπεια. Είναι σημαντικό να καταναλώνει κάποιος αρκετό φαγητό, με γεύματα ανάμεσα στις προπονήσεις και τους αγώνες σε καθημερινό επίπεδο. Πολλές φορές, οι αθλητές εστιάζουν στο τι τρώει την ημέρα του αγώνα, παραμελώντας της ημερήσιες ανάγκες τους για την προπόνηση. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως είναι εξίσου σημαντικό να τροφοδοτείται επαρκώς και ικανοποιητικά το σώμα καθημερινά, είτε πρόκειται για ημέρα προπόνησης είτε για ημέρα αγώνα. Χωρίς επαρκή διατροφή για μια προπόνηση, ένας αθλητής δεν θα έχει όλα τα απαραίτητα οφέλη για να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό την ημέρα του αγώνα".

Για τη διατροφή μετά από προπόνηση ή αγώνα: "Η τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα, εννοώντας τα μικρά διαλείμματα που υπάρχουν, όπως το ημίχρονο, θεωρείται ως εργογενική βοήθεια που μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση της κόπωσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας αθλητής μπορεί να αποδώσει σε υψηλότερο επίπεδο, για μεγαλύτερη διάρκεια, απλά και μόνο καταναλώνοντας, για παράδειγμα, μια μπανάνα στο ημίχρονο".

Για το πώς η διατροφή μπορεί να "μεγαλώσει" τη χρονική διάρκεια της καριέρας ενός αθλητή: "Οι επαγγελματίες αθλητές προσπαθούν πάντα να επιμηκύνουν την καριέρα τους για ακόμη ένα χρόνο. Στην πραγματικότητα, ο μέσος όρος των αθλητών της καλαθοσφαίρισης αποδίδει πολύ καλά μετά τα 30 έτη. Αυτό είναι μια συνδυασμένη πρόοδος που προκύπτει σε δύναμη, φυσική κατάσταση, διατροφή και γενετικά χαρακτηριστικά. Αλλά τα χρειάζεσαι όλα για να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια της καριέρας σου".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software