Ο Αρνό Γκιπιγιότ στο Διεθνές Σεμινάριο Αναπτυξιακών Ηλικιών στη Θεσσαλονίκη

O Αρνό Γκιπιγιότ, ο έμπειρος Γάλλος προπονητής με σπουδαίο βιογραφικό στην πατρίδα του όσον αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα, θα συμμετάσχει ως ένας εκ των βασικών ομιλητών στο Διεθνές Σεμινάριο Αναπτυξιακών Ηλικιών 2025 που διοργανώνει ο Σ.Ε.Π.Κ. το διάστημα 20-21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
O Αρνό Γκιπιγιότ είναι ομοσπονδιακός προπονητής από το 2008, δουλεύοντας στο φημισμένο INSEP (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού) και στις Εθνικές Παγκορασίδων, Κορασίδων, Νεάνιδων και Νέων Γυναικών της Γαλλίας. Παράλληλα, είναι τεχνικός και αθλητικός σύμβουλος μπάσκετ από το 2001 για το Γαλλικό Υπουργείου Αθλητισμού και την Ομοσπονδία μπάσκετ της Γαλλίας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι προπονητές όσον αφορά την εξέλιξη και τη συνεχή βελτίωση;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με δύο βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά τη νοοτροπία. Επιμένω σε αυτό, γιατί το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί για να φτάσεις στο σημείο να δουλέψεις σε υψηλό επίπεδο. Συνεπώς, η νοοτροπία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία. Το δεύτερο αφορά την ισορροπία μεταξύ δημιουργικότητας και πειθαρχίας. Το πώς να επιτρέπεις στους παίκτες να είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, αλλά μέσα στους κανόνες της ομάδας, για να το θέσουμε έτσι».
Πόσο σημαντική είναι η δια βίου μάθηση για έναν προπονητή; Πιστεύετε ότι η εκπαίδευση τελειώνει ποτέ ή είναι μια διαρκής διαδικασία;
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική. Ο προπονητής που διδάσκει μπάσκετ σε νεαρούς αθλητές και αθλήτριες παίζει έναν κομβικό ρόλο στην εκπαίδευσή τους, γιατί, αν το σκεφτούμε, είναι σαν να δουλεύουμε σε έναν… κήπο. Θα φυτέψουμε τους σπόρους στη γη και θα τους αφήσουμε να αναπτυχθούν. Όμως, αν δεν βάλουμε καλούς σπόρους, το αποτέλεσμα θα είναι κακό.
Θα μιλήσω προσωπικά. Όταν ήμουν νέος προπονητής, έκανα κάποια λάθη. Σκεφτόμουν ότι το μπάσκετ είναι μόνο το να διδάσκεις το άθλημα, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια. Όπως είπα και πριν, πρώτα διδάσκω τη νοοτροπία και μετά το μπάσκετ. Άρα, το να μοιραζόμαστε τη γνώση με τους συναδέλφους μας και να ανταλλάσσουμε απόψεις είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά, το τεχνικό κομμάτι είναι θεμελιώδες, αλλά η νοοτροπία και όσα αναφέραμε είναι εξίσου σημαντικά. Το μεγαλύτερο λάθος, νομίζω, όταν δουλεύουμε με νέους παίκτες, είναι να προσπαθούμε να τους διδάξουμε πρώτα τις βασικές τεχνικές. Πιστεύω πως πρέπει πρώτα να τους διδάξουμε πώς να έχουν τη σωστή νοοτροπία απέναντι στην προπόνηση και στο ίδιο το άθλημα, εν προκειμένω το μπάσκετ».
Πόσο σημαντικά είναι τα σεμινάρια προπονητών και τι μπορεί να κερδίσει ένας προπονητής από αυτά;
«Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, πιστεύω ότι σε αυτό το είδος σεμιναρίων οι προπονητές πρέπει να μάθουν, ή μάλλον να εμπνευστούν, όχι μόνο από τις ασκήσεις, αλλά και από τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των ασκήσεων και της φιλοσοφίας που μπορούμε να προτείνουμε ως εισηγητές».
Τι χρειάζεται ένας προπονητής για να είναι πραγματικά επιτυχημένος σήμερα πέρα από τις τεχνικές γνώσεις;
«Νομίζω ότι η τεχνική γνώση δεν προέρχεται μόνο από τα βιβλία και τη θεωρία. Πρέπει να τη βλέπουμε στην πράξη. Δεν είναι μόνο το πώς οι παίκτες χρησιμοποιούν την τεχνική γνώση, αλλά και ποιος είναι ο στόχος αυτής της γνώσης. Αυτό που προσπαθώ να μάθω στους παίκτες μου καθημερινά είναι ότι η τεχνική γνώση, τόσο για τους παίκτες όσο και για τους προπονητές, δεν αφορά μόνο το να μάθεις πώς να κάνεις ένα layup ή να σουτάρεις σωστά. Είναι το νόημα όλων αυτών. Δηλαδή, τα τακτικά ζητήματα. Αν ένας παίκτης αλλάξει ομάδα, η άμυνα και η επίθεση μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά η τεχνική θα παραμείνει η ίδια.
Είναι σαν τα θεμέλια όταν χτίζεις ένα σπίτι. Πρώτα φροντίζεις τα θεμέλια. Η τεχνική γνώση είναι το θεμέλιο των ικανοτήτων και της καριέρας του παίκτη. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να μάθουμε στους παίκτες και στους προπονητές που δουλεύουν με τους νέους παίκτες τι σημαίνει όλο αυτό. Δηλαδή, εντάξει, μαθαίνεις να σουτάρεις, για παράδειγμα. Αλλά πότε, γιατί και πώς; Και πάντα προσπαθώ να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις στους παίκτες μου.
Γιατί, για παράδειγμα, να σουτάρεις σε αυτήν την κατάσταση; Και πώς να σουτάρεις σε αυτήν την κατάσταση; Δεν αφορά μόνο την τεχνική γνώση. Αφορά το πώς να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική γνώση στο παιχνίδι, υπό τις συνθήκες του αγώνα».