Τορβάς: "Σύντομα θα υπάρξει έκρηξη ανάπτυξης για το μπάσκετ στη Σαουδική Αραβία"

| Έλληνες του Εξωτερικού

Ο Αντώνης Τορβάς πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία, για να εργαστεί στην Ακαδημία της Al-Riyadi. Έχοντας πλέον την εμπειρία των πρώτων μηνών και σε εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, ο Αντώνης Τορβάς μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την απόφαση να μετακομίσει στον Κόλπο και γι αυτά που συνάντησε εκεί.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

- Πώς πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στη Σαουδική Αραβία;
"Από μικρός είχα μια τάση προς την αναζήτηση και την εξερεύνηση, τα οποία είναι -κατά την γνώμη μου- βασικά συστατικά για την πνευματική επιβίωση και την νοητική επέκταση. Η διαδρομή μέσα από ξένες κουλτούρες, νέες φιλοσοφίες και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής, πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, και ελπίζω πως οδηγεί την ανθρώπινη περιπέτεια στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του πνεύματος μέσο των εμπειριών.

Ο συνδυασμός όλων αυτών με την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και μέσο της συγκεκριμένης θέσης μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσω στην εκπαίδευση των αθλητών για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή τους.

Είτε εκείνοι φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο, είτε απλά συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι του παιχνιδιού αλλά και είτε σαν απλοί φίλαθλοι του αθλήματος που έχουν κάνει κτήμα τους τα βασικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού (συνέπεια, πειθαρχία, συγκέντρωση, επιμονή, δέσμευση, ιεραρχία, διαχείριση της αποτυχίας αλλά και του άγχους) έκαναν μάλλον εύκολη την απόφαση μου να μετακομίσω στη Σαουδική Αραβία".

- Τι περιλαμβάνει το project που ανέλαβες;
"Καταρχάς η Ακαδημία της Al-Riyadi θεωρείται ίσως η καλύτερη και είναι σίγουρα η μεγαλύτερη του Λιβάνου, αλλά και μία από τις πιο αναπτυσσόμενες στην Μέση Ανατολή έχοντας ήδη "παραρτήματα" σε Κατάρ, Εμιράτα και τώρα στη Σαουδική Αραβία.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν ως πρότυπο τις μεγαλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν οτιδήποτε μπορεί να αφορά την βελτίωση των δεξιοτήτων με τελικό σκοπό την μεγιστοποίηση της απόδοσης όλων των αθλητών της ακαδημίας, από μεμονωμένα και προσαρμοσμένα προγράμματα πάνω στον κάθε αθλητή έως το κεντρικό πρόγραμμα και τη βασική μεθοδολογία εκμάθησης του αθλήματος η οποία είναι βασισμένη πάνω στη μέθοδο Read and React.

Πολύτιμο κομμάτι του project είναι η διαχείριση και η εκπαίδευση όλου του staff πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει προπονητές, γυμναστές και προσωπικό υποστήριξης ώστε μελλοντικά να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, με τις αρχές των ανθρώπων που τον πρεσβεύουν, και σε βάθος χρόνου θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός τόσο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο με συγκεκριμένη ταυτότητα και φιλοσοφία που θα πηγάζει από τις ακαδημίες του συλλόγου.

- Ποιες οι πρώτες εντυπώσεις που έχεις από τη χώρα και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το άθλημα;
"Θεωρώ πως η ικανότητα της προσαρμογής του ατόμου είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε θα ήθελε να ευδοκιμήσει στο εξωτερικό γενικά. Καθώς όταν βρίσκεσαι "φιλοξενούμενος" σε ένα νέο περιβάλλον θα πρέπει να έχεις την ευστροφία και την ικανότητα να κατανοήσεις ταχύτατα τον νέο τρόπο ζωής, της νέες συνθήκες τα ήθη και έθιμα ώστε να μπορέσεις να γίνεις μέρος του συνόλου. Προσωπικά και με τη βοήθεια των 2 διοικούντων Ziad Kassabieh και Fahad Mokdad, οι οποίοι βρίσκονται από την 1η μέρα δίπλα μου, βοηθώντας με σε οτιδήποτε έχω χρειαστεί, οφείλω να ομολογήσω ότι η προσαρμογή μου στη Σαουδική Αραβία αλλά και γενικότερα στις συνθήκες της Μέσης Ανατολής ήταν γρηγορότερη από ότι περίμενα με αποτέλεσμα οι πρώτες εντυπώσεις να έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο.

Δεν μπορώ να πω πολλά για τη χώρα μιας και μόνο την πρωτεύουσα έχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής. Σίγουρα όμως το Ριάντ, το οποίο είναι ίσως η μελλοντική Νέα Υόρκη, ο ρυθμός μιας τέτοιας μεγαλούπολης, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται (στη μέση της ερήμου) είναι κάτι εντελώς ξένο - νέο και διαφορετικό αλλά η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω αυτή τη νέα ξεχωριστή εμπειρία. Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα είναι το αλφάβητο μιας και ήταν κάτι εντελώς άγνωστο για εμένα, οι Σαουδάραβες σε γενικές γραμμές είναι απλός και φιλήσυχος λαός και είναι σχετικά εύκολο να τους κατανοήσεις και να συναναστραφείς μαζί τους.

Όσον αφορά την προσέγγιση του αθλήματος νομίζω (καθώς είμαι μικρό χρονικό διάστημα εδώ για να εκφέρω συγκεκριμένη άποψη) ότι ταιριάζει στους Άραβες μιας και έχουν πάθος για τη νίκη και λατρεύουν τις εναλλαγές στο σκορ, εξακολουθεί όμως το άθλημα εδώ να είναι, μια παρθένα γη με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Γενικά ο κόσμος παρακολουθεί NBA.

Αλλά η σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει, κυρίως, οι δύο Έλληνες προπονητές της Al- Hilal, Στράτος Κουκουλεκίδης Στράτος (αντρικό) και Σίμος Συρόπουλος (γυναικείο) έχει ως αποτέλεσμα αργά και σταθερά να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πεποίθηση μου είναι ότι σύντομα θα υπάρχει μία έκρηξη ανάπτυξης του αθλήματος ανάλογη με αυτή του ποδοσφαίρου, και θα είμαι πολύ χαρούμενος αν έχω την τύχη να είμαι μέρος αυτής της διαδικασίας".

- Τι είναι αυτό που θέλεις πιο πολύ να δώσεις και ποιο αυτό που θέλεις να πάρεις από αυτή τη συνεργασία;
"Οι προτροπές του Καζαντζάκη "Φθάσε εκεί που δεν μπορείς" και του Ελύτη "Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα" είναι πάντα οδηγοί για μένα σε κάθε συνεργασία. Οτιδήποτε θα βοηθήσει τον σύλλογο να φτάσει "εκεί που δεν μπορεί" – σε νέους ορίζοντες είναι πάνω στο τραπέζι από πλευράς μου. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα ήθελα, αυτό που και πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι είναι δίκαιο, ο καθένας μας δηλαδή, να πάρει στο τέλος αυτό που πραγματικά αξίζει".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software