Σορώτος: "Αυτά πρέπει να γίνουν για να επιστρέψουμε στη μαζική παραγωγή παικτών"
Ο Κώστας Σορώτος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τους στόχους που έχει το Αιγάλεω τη φετινή αγωνιστική περίοδο, αυτά στα οποία ποντάρει, αλλά και την παραγωγική διαδικασία της χώρας. Ο πολύπειρος τεχνικός, με δεκαετίες προσφοράς στο ελληνικό μπάσκετ στις πλάτες του, εξήγησε τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην εποχή που δημιουργούσε διαρκώς παίκτες υψηλού επιπέδου.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
- Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας τη φετινή αγωνιστική περίοδο;
"Είμαστε μια ομάδα που φτιάχτηκε είκοσι μέρες, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Με μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταφέρει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρώτος στόχος είναι να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ως το τέλος, να καταθέτουμε προσπάθεια σε κάθε παιχνίδι και να πάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά".
- Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι θα κάνει τη διαφορά στο πρωτάθλημα, μεταξύ των ομάδων;
"Η National League 1 είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, χωρίς να υπάρχει κάποια ομάδα που είναι εμφανώς ανώτερη, οπότε η διάρκεια της κάθε ομάδας θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο, όπως κι η διαχείριση του κάθε αποτελέσματος".
- Έχοντας ζήσει για δεκαετίες τα εθνικά πρωταθλήματα, πού πιστεύετε ότι βρίσκονται σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες;
"Πάντα οι εθνικές κατηγορίες ήταν πολύ ανταγωνιστικές και ενδιαφέρουσες, όμως τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχουν γεράσει. Δεν αποτελούν πλέον τον προθάλαμο και το "εργαστήρι" παραγωγής νέων παιδιών. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών έχει αυξηθεί πάρα πολύ κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους".
- Δεδομένης της μεγάλης ποσότητας παικτών που έχετε αναδείξει, τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει προκειμένου να επιστρέψουμε στη μαζική παραγωγή παικτών στις εθνικές κατηγορίες;
"Θεωρώ πως δύο πράγματα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε:
α) την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου στο οποίο να ακουστούν οι προτάσεις και οι ιδέες όλων των φορέων του αθλήματος, αλλά και ανθρώπων που με την πορεία τους έχουν αποδείξει ότι δικαιούνται να έχουν άποψη, και
β) τη δημιουργία κινήτρων σε ομάδες και προπονητές ώστε να επενδύσουν στα νέα παιδιά.
Οι ομάδες, από την στιγμή που ανά πάσα ώρα μπορεί να χάσουν το οποιοδήποτε νέο παιδί σε μικρή ηλικία, δεν έχουν λόγο να επενδύσουν πάνω του, να το κάνουν καλύτερο παίκτη και να κάνουν καλύτερες τις ομάδες τους μέσω της παραγωγικής διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν παιδιά πριν τελειώσουν το εφηβικό να έχουν αλλάξει πέντε και έξι ομάδες. Δεν είναι σωστό ούτε αθλητικά, ούτε κοινωνικά. Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια, πρέπει όμως να γίνει ακόμη μεγαλύτερη απ' όλους εμάς που αγαπάμε το ελληνικό μπάσκετ".