Καφαντάρη: "Εξελίχθηκα πολύ, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως προπονητής, στο εξωτερικό"

| Έλληνες του Εξωτερικού

Η Ελένη Καφαντάρη διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, σε Δανία και Ελβετία. Η έμπειρη προπονήτρια προσέφερε σπουδαίο έργο στο διάστημα που εργάστηκε στην Ελλάδα, με τις υψηλές παραστάσεις που απέκτησε να τη βοηθούν σημαντικά στα επόμενα βήματα της καριέρας της. Όπως τόνισε μάλιστα η ίδια στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, η παραμονή και η εργασία στο εξωτερικό την εξέλιξαν σημαντικά, τόσο ως άνθρωπο όσο και ως επαγγελματία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Πώς πήρες την απόφαση να αφήσεις την Ελλάδα και να εργαστείς στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια;
"Πάντα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου εκτός της Ελλάδας. Οι εμπειρίες μου από τα πανευρωπαϊκά και το παγκόσμιο με την Εθνική μας ήταν πολύ θετικές και μου έδειξαν πως το basketball στο εξωτερικό τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης και σεβασμού. Η αλήθεια είναι ωστόσο πως τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε να με σπρώξουν προς το εξωτερικό. Βρέθηκα σε αρκετούς συλλόγους εντός συνόρων και ομολογώ πως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ήταν πολλές".

- Νιώθεις δικαιωμένη για την επιλογή της προπονητικής μετανάστευσης;
"Μπορώ με σιγουριά να πω, πως ναι. Οι ιθύνοντες των ομάδων στο εξωτερικό είναι αξιόπιστοι, σε βοηθούν να κάνεις πράγματα για την ομάδα συνεχώς και σου παρέχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Υπάρχει πλάνο στους συλλόγους με στόχο την ανάπτυξη των αθλητών αλλά ακόμη και των προπονητών. Επιβραβεύεται η πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κατά την εποχή του covid, ενώ όλα σταματούσαν τριγύρω, ο σύλλογος στον οποίο βρισκόμουν τότε στη Δανία κι εγώ, δημιουργήσαμε μια σειρά από podcasts για τους προπονητές και ζωντανά διαδικτυακά προγράμματα εκγύμνασης για τους αθλητές/αθλήτριες. Στην Ελλάδα αγνοούμε ένα βασικό σημείο, τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με basketball και δεν φεύγουν εύκολα από το άθλημα. Στο εξωτερικό ο αθλητής για να έρθει στο γήπεδο πρέπει να τον κερδίσεις, γιατί έχει την επιλογή να ασχοληθεί με πολλά αλλά αθλήματα. Οι σύλλογοι πρέπει να είναι ενεργοί για τα παιδιά, συχνά για παράδειγμα διοργανώνουν διεθνή ταξίδια για camps και τουρνουά. Έχω εξελιχθεί θεωρώ προπονητικά, αλλά και σαν άνθρωπος πολύ στο εξωτερικό".

- Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στην Ελβετία, όπου εργάζεσαι σε συλλογικό επίπεδο;
"Η πρόταση που ήρθε από την BC Alte Kanti Aarau, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη εθνική κατηγορία των γυναικών, ήταν τέτοια που με έκανε να πάρω την απόφαση να φύγω από την Δανία για το Αάραου και την Ελβετία. Η ομάδα έχει ένα αναπτυξιακό πλάνο για το μέλλον, το οποίο συμβαδίζει με τη νοοτροπία και τις βλέψεις μου. Όσον αφορά την χώρα, φημίζεται για τα όμορφα τοπία της και την ποιότητα ζωής. Συνεπώς καταλαβαίνετε, πως η απόφαση ήταν εύκολη".

- Ποιο το επίπεδο του μπάσκετ στη Δανία και ποιο το πλάνο που υπάρχει για την εξέλιξη της εθνικής ομάδας;
"Το επίπεδο του basketball στην Δανία ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες η χώρα "εξάγει" αθλητές στο εξωτερικό, οι οποίοι παίζουν τόσο στην EuroLeague, στο EuroLeague Rising Stars, αλλά και στο EuroCup. Επίσης πολλοί νέοι αθλητές και αθλήτριες συνεχίζουν τις σπουδές τους στις ΗΠΑ και στα κολεγιακά πρωταθλήματα. Νομίζω το πλάνο της ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια έχει αποδώσει. Γίνεται οργανωμένη δουλειά από τις μικρές ηλικίες μέχρι τις μεγάλες εθνικές, και το λέω αυτό γιατί έχω υπάρξει Head Coach και στην U18 των γυναικών και η φιλοσοφία της κάθε ομάδας γίνεται προσπάθεια να είναι κοντά από ηλικιακό σε ηλικιακό γκρουπ. Αυτό προσπαθούμε να συντονίσουμε και εμείς τώρα στο τεχνικό team της ομάδας των γυναικών όπου βρίσκομαι. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια συνέχεια ώστε οι νέοι παίκτες και παίκτριες να αφομοιώνονται και να προσφέρουν άμεσα. Θεωρώ πως η ομοσπονδία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ταλέντο υπάρχει όποτε είναι θέμα χρόνου να έρθουν και οι επιτυχίες".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software