Μπαρόν: "Καλός αυτός που μαθαίνει..."

| Δελτία Τύπου

barronΟ Ρίτσαρντ Μπαρόν, ο προπονητής της γυναικείας ομάδας του κολεγίου Μέιν, μίλησε στο Sepk.gr για την συμμετοχή του στο Διεθνές Σεμινάριο του ACS και του ΣΕΠΚ (25-27 Απριλίου), τη γενικότερη φιλοσοφία για το μπάσκετ και τη καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει.

Πως θα περιγράφατε την προπονητική σας φιλοσοφία, αλλά και την αγωνιστική ταυτότητα του Μέιν;

Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτό το πρόγραμμα επιλέγουμε και αναπτύσσουμε νεαρές γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα και αρχές. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ακαδημαϊκή τους πρόοδο και στην προσφορά τους στην κοινότητα. Επίσης πιστεύουμε ότι η "χημεία" σε μια ομάδα είναι πολύ σημαντική, ειδικά στο γυναικείο μπάσκετ. Επιθετικά μας αρέσει το "pretty" basketball. Θέλουμε να μοιράζουμε γρήγορα τη μπάλα, να έχουμε αρκετά screen, αρκετά κοψίματα και να απλώνουμε καλά το γήπεδο.

Δεν χρησιμοποιούμε τόσο πολύ καταστάσεις απομόνωσης, ή plays με clear-out καταστάσεις, αν και σε κάποιες περιπτώσεις -ειδικά στο τέλος ενός αγώνα- μπορεί και να καταφύγουμε σε τέτοιες επιλογές. Το στυλ μας θυμίζει περισσότερο το ευρωπαϊκό μπάσκετ και λιγότερο το ΝΒΑ. Αμυντικά μας αρέσει να παίζουμε μια δυνατή man-to-man άμυνα, με έμφαση στις αμυντικές περιστροφές και στην κάλυψη του ριμπάουντ.

Σε ποια σημεία θα δώσετε έμφαση στην ομιλία σας;

Θα μιλήσουμε για την υβριδική μας motion επίθεση, η οποία μας βοήθησε να γίνουμε η 2η πιο βελτιωμένη ομάδα σε παναμερικανικό επίπεδο, αλλά και να κάνουμε ρεκόρ στην ιστορία της περιφέρειας σε ρεκόρ τριών πόντων.

Είναι πιο εύκολο για έναν άνδρα προπονητή να δουλεύει σε γυναικεία ομάδα;

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, για αυτό είναι δύσκολο να το γενικεύσουμε. Έχω κοουτσάρει και ανδρικές και γυναικείες ομάδες και έχω ευχαριστηθεί και τις δύο εμπειρίες. Ξέρω ότι υπάρχουν άνδρες που δεν θέλουν να προπονούν γυναίκες και γυναίκες ποπυ δεν θέλουν να παίξουν για άνδρες. Αλλά τις περισσότερς φορές είναι θέμα χαρακτήρα και σχέσεων. Οπότε δεν κάνει το φύλο επιτυχημένη τη σχέση προπονητή-παίκτη.

Παρακολουθείτε ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Ναι. Μου αρέσουν τα ματς της FIBA και μας βοηθούν για την επιλογή παικτών. Βλέπω ματς εθνικών ομάδων, αλλά και συλλόγων online. Έχω παρακολουθήσει από κοντά αρκετές διοργανώσεις της FIBA. Επίσης έχω βρεθεί σε παιχνίδια της Euroleage στην Ιταλία, αλλά έχω παρακολουθήσει και ματς στο internet.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του κολεγιακού μπάσκετ και ποιο το ενδιαφέρον στοιχείο του WNBA;

Αυτό που κάνει το κολεγιακό μπάσκετ να ξεχωρίζει ειναι το γεγονός ότι η ομάδα αντιπροσωπεύει ένα σχολείο. Αυτή η αίσθηση περηφάνειας και η δημιουργία μιας βάσης οπαδών είναι διαφορετική. Οι μαθητές, οι απόφοιτοι και η κοινότητα έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους παίκτες. Το WNBA έχει αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά πιστεύω ότι το παιχνίδι δεν είναι τόσο διασκεδαστικό. Είναι πολύ physical.

Η ομάδα σας έχει ενεργό ρόλο σε κοινωνικό επίπεδο. Ποια είναι η άποψη σας επί του θέματος;

Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις πίσω στην κοινωνία. Κάνουμε αρκετές ενέργειες όπως το να συγκεντρώνουμε χρήματα για αντι-καρκινικές έρευνες και για κλνικές. Βοηθάει στο να φτιάξουμε καλύτερες σχέσεις με τους φιλάθλους μας, αλλά παράλληλα μας βοηθάει από την άποψη οι αθλήτριες μας μπορούν να ανταποδώσουν την ευκαιρία που τους έδωσε το σχολείο με μια υποτροφία.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θέλετε να δώσετε στους νεαρούς προπονητές;

Για οτιδήποτε θέλετε να προσθέσετε, μια καινούργια άμυνα, ένα καινούργιο play για επαναφορά της μπάλας, μια καινούργια άσκηση, θα πρέπει να αφήσετε κάτι που κάνετε ήδη. Αυτό που κάνει έναν προπονητή καλό, δεν είναι το πόσα πολλά γνωρίζει, αλλά το πόσα μαθαίνουν από αυτόν οι παίκτες του.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software