Παπούλιας: "Στόχος να ακολουθήσουν κι άλλοι που θα καταγράψουν την ιστορία του μπάσκετ στις πόλεις που αγωνίστηκαν"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

Όλη η μπασκετική ιστορία της Άμφισσας χώρεσε σε ένα βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου μήνα. "Άμφισσα, μια πόλη με βαθιά μπασκετική ιστορία" ο τίτλος του δημιουργήματος του Νίκου Παπούλια, ο οποίος άφησε για λίγο την διπλή ιδιοτητα του δασκάλου - προπονητή, για να καταπιαστεί με τη συγγραφή.

Ο Νίκος Παπούλιας μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για το δημιούργιά του, το οποίο έχει ως στόχο την καταγραφή της ιστορίας του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, την Άμφισσα. Μια ιστορία που ξεκινά από το μακρινό 1963 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, το 2023.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;
"Πάντοτε μου άρεσε η καταγραφή γεγονότων που έχουν σχέση με το παρελθόν, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο κ. Παναγιώτης Μπελέρης και ο κ. Παναγιώτης Νικολάου (δημοσιογράφοι αμφότεροι) μου ζήτησαν να γράψω για την ιστορία του μπάσκετ της Άμφισσας, ο καθένας για δημοσιεύσεις που θα έκανε στα μέσα που διαχειριζόταν. Την εποχή του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αμφισσέων "Τα Σάλωνα" βρήκε ενδιαφέρουσες τις δύο δημοσιεύσεις και συζητώντας μαζί, συμφωνήσαμε να εκδοθεί σε βιβλίο η ιστορία της καλαθοσφαίρισης στην πρωτεύουσα της Φωκίδας. Άλλωστε τα γραπτά είναι αυτά που μένουν και βρισκόμενος στο χώρο για 40 χρόνια (είτε ως αθλητής είτε ως προπονητής) θεώρησα σημαντικό να αναζητήσω τις ρίζες του αθλήματος στην πόλη και να καταγράψω όλες τις καταστάσεις και τα γεγονότα που αφορούν το άθλημα του μπάσκετ στην Άμφισσα".

- Ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει μέσα από την έκδοσή του;
"Οι στόχοι που τέθηκαν μέσα από την έκδοση του βιβλίου είναι η ευρύτερη διάδοση του αθλήματος στην Άμφισσα και οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν και να μάθουν πώς ξεκίνησε το μπάσκετ στην πόλη και ποιοι άνθρωποι στην πορεία των δεκαετιών ασχολήθηκαν με αυτό. Επίσης, σε περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο καταγράφεται η πορεία του μπάσκετ από τα ανοικτά τσιμεντένια γήπεδα των ανέμων και των βροχών, στα κλειστά γυμναστήρια των παρκέ όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σπορ. Επιπλέον, μέσα από την περιγραφή των γεγονότων ο αναγνώστης μπορεί να δει τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες των αγωνιστικών καταστάσεων και αποφάσεων όσων συμμετείχαν στο τοπικό μπάσκετ και αυτό μπορεί να αποτελέσει πυξίδα στο μέλλον για τους ανθρώπους που πρόκειται να ασχοληθούν με την καλαθοσφαίριση. Επιπλέον, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό και να παρακινήσει και άλλους ανθρώπους για να καταγράψουν την ιστορία του μπάσκετ (ή άλλων αθλημάτων) στις πόλεις που αγωνίστηκαν".

- Πώς προσδοκάτε να εξελιχθούν τα πράγματα στην τοπική κοινωνία αναφορικά με την αγάπη και το ενδιαφέρον για το μπάσκετ;
"Η Άμφισσα είναι μία πόλη που σε αυτή παίζεται μπάσκετ από το 1963. Η προσδοκία που έχουμε είναι να έρθουν περισσότερα παιδιά κοντά στο άθλημα, αλλά και πιο πολλοί άνθρωποι να ασχοληθούν με αυτό, σε επίπεδο προπονητών, παραγόντων, διαιτησίας, κριτών και φιλάθλων. Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς (Δήμος – Περιφέρεια) να το στηρίξουν οικονομικά ενισχύοντας τα σωματεία, αλλά και σε επίπεδο συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργίας νέων. Επιπλέον, η ανάληψη πανελλήνιων πρωταθλημάτων – από τον Δήμο - σε διάφορες κατηγορίες (παίδων, κορασίδων κλπ) μόνο θετικά οφέλη μπορούν να επιφέρουν στον τόπο. Εξάλλου το κλειστό γυμναστήριο "Χριστολιάς Καμπεράκης" προσφέρεται για τέτοιες διοργανώσεις".

- Πόσο κοντά είναι στο άθλημα οι νεαρές ηλικίες;
"Το μπάσκετ ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, διδάσκεται στα σχολεία και συνεχίζεται οργανωμένα σε σωματειακό επίπεδο. Οι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ένα δυναμικό σπορ και η επαφή με το καλάθι σου δημιουργεί κίνητρο για να συνεχίσεις. Άλλωστε είναι ένα ομαδικό άθλημα όπου καλλιεργείται η συνεργασία, ο σεβασμός, η αποδοχή. Σε μια επαρχιακή πόλη αποτελεί μια σημαντική διέξοδο από την καθημερινότητα. Τα νέα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως μπορούν να συνδυάσουν την καλαθοσφαίριση με τη μελέτη των μαθημάτων τους. Όπως φαίνεται και στο βιβλίο πολλοί αθλητές που έπαιξαν μπάσκετ συνδύασαν αρμονικά τις σπουδές με την παρουσία τους στα γήπεδα".

amfissa1

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software