Κτιστάκης: "Τα κορίτσια έκαναν υπέρβαση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

Ο Γιάννης Κτιστάκης μίλησε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης για την πορεία της Εθνικής Νεανίδων στο EuroBasket Women U18 του φετινού καλοκαιριού, τις αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά και αυτά που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να παράγει αθλήτριες υψηλού επιπέδου με μεγαλύτερη συχνότητα.

- Πώς κρίνεις τη φετινή πορεία της Εθνικής;
"Το τέλος του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Ο αντικειμενικός στόχος της Εθνικής Νεανίδων στο φετινό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας ήταν η άνοδος, δηλαδή η κατάληψη μιας εκ των τριών πρώτων θέσεων που ως είθισται οδηγούν στην άνοδο στην Α’ κατηγορία.

Εκ του αποτελέσματος θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι η ομάδα πέτυχε τον αρχικό στόχο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Τελικά αυτή η θέση δε μας έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί ανέβηκαν μόνο 2 ομάδες λόγω του ότι ενώ η Πορτογαλία ήταν μια από τις τρεις ομάδες που έπρεπε να πέσουν από την Α’ στη Β’ έμεινε στην ανώτερη κατηγορία επειδή θα διοργανώσει στην έδρα της το επόμενο Πανευρωπαϊκό.

Παρόλο λοιπόν που η ομάδα πάλεψε και πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό αυτό δε μεταφράστηκε σε μια ολοκληρωτική επιτυχία. Σίγουρα όμως αυτό δεν υποβαθμίζει τη συνολική εικόνα και προσπάθεια των κοριτσιών που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προετοιμασίας έκαναν υπέρβαση".

- Ποιες οι αντικειμενικές δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στην πορεία της διοργάνωσης;
"Η σημαντικότερη δυσκολία της φετινής διοργάνωσης ήταν πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας πολύ αργά (στις 15 Ιουνίου) καθώς πολλές αθλήτριές μας έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις μέχρι τις 13 Ιουνίου. Αν αναλογιστούμε ότι ο 1ος αγώνας στη Σόφια ήταν στις 30 Ιουνίου μπορούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν ελάχιστος ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας (2 εβδομάδες μόνο).

Ακόμα και μετά το τέλος των εξετάσεων κάποιες από αυτές έδιναν ειδικά μαθήματα και αυτό προσέθεσε επιπλέον προβλήματα. Στο μικρό αυτό διάστημα δώσαμε μόνο 4 φιλικούς αγώνες που δεν ήταν αρκετοί για να αποκτήσουμε την απαιτούμενη συνοχή και να «καλλιεργήσουμε» τους αυτοματισμούς που χρειαζόμασταν σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των αγώνων θεωρώ ότι η ήττα την 1η αγωνιστική από το Λουξεμβούργο μας επηρέασε αρκετά βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά. Αν η ομάδα είχε αποφύγει αυτήν την ήττα τότε ίσως να είχε καταλάβει την 1η θέση στον όμιλο και στη συνέχεια θα υπήρχαν διαφορετικές διασταυρώσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγαμε στα ημιτελικά την Κροατία που ήταν το φαβορί της διοργάνωσης και που δίκαια, κατά την άποψή μου, κατέλαβε την 1η θέση. Βέβαια όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος".

- Πώς κρίνεις το επίπεδο του Πανευρωπαϊκού σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;
"Θεωρώ ότι το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Υπάρχουν αρκετές χώρες που χωρίς να έχουν μεγάλη παράδοση, καλλιεργούν με συνέπεια το άθλημα σε αυτές τις ηλικίες και παρουσιάζονται αρκετά ανταγωνιστικές. Σε σύνολο 18 ομάδων ξεχώρισα αρκετές με καλή οργάνωση, πειθαρχημένο τρόπο παιχνιδιού και αρκετές αθλήτριες με ανεπτυγμένες φυσικές ικανότητες και πολύ καλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων. Άρα η κατάληψη της 3ης θέσης δεν ήταν κάτι τόσο απλό".

- Τι είναι αυτό που θεωρείς πως χρήζει βελτίωσης στο κομμάτι του αναπτυξιακού για να επανέλθουμε στη μαζική παραγωγή ταλέντων για όλες τις εθνικές ομάδες;
"Καταρχήν θεωρώ ότι η ομοσπονδία κινείται στη σωστή κατεύθυνση με την προσπάθεια διείσδυσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προώθησης του αθλήματος σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό είναι η βάση στο να προσελκύουμε κάθε χρόνο νέο αίμα στο άθλημα. Μέσω αυτών των ενεργειών πιθανά θα προσελκύσουμε και κορίτσια υψηλού αναστήματος που πολλές φορές φεύγουν από τις δεξαμενές της καλαθοσφαίρισης και καταλήγουν στους κόλπους άλλων αθλημάτων (βλέπε πετοσφαίριση).

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα των βασικών του μπάσκετ σε αυτές τις ηλικίες. Πολλά κορίτσια μαθαίνουν επιφανειακά τα βασικά γιατί σε συλλογικό επίπεδο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην τακτική και λιγότερη στην τεχνική. Οι αθλήτριες ξέρουν να παίζουν πολλά συστήματα, πολλές διαφορετικές άμυνες αλλά συχνά καταλήγοντας μέσω του συστήματος μόνες τους κάτω από το καλάθι χάνουν ένα εύκολο καλάθι χωρίς αντίπαλο γιατί δεν ξέρουν πως να πατήσουν, ποιο χέρι πρέπει να χρησιμοποιήσουν κτλ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής οφείλει (εφόσον του δίνεται η δυνατότητα) σε συνεργασία με τους περιφερειακούς ομοσπονδιακούς να ενημερώσει και να κατευθύνει στο μέτρο του δυνατού τους προπονητές των σωματείων που εργάζονται στις αναπτυξιακές ηλικίες στον τρόπο σωστής οργάνωσης των ακαδημιών και στην εκμάθηση και εμπέδωση των βασικών στις μικρές ηλικίες.

Τέλος, με δεδομένο ότι στο σύγχρονο μπάσκετ οι φυσικές ικανότητες (δύναμη, ταχύτητα, εκρηκτικότητα) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση ενός αθλητή-τριας οφείλουμε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων. Η παρουσία εξειδικευμένου γυμναστή στα σωματεία- όπου αυτό είναι εφικτό- θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Η ομοσπονδία μπορεί να βοηθήσει και σε αυτόν τον τομέα δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές στο πεδίο της ανάπτυξης των φυσικών ικανοτήτων".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software