Νίκλας: "Δουλεύαμε με πίεση για να ανταποκριθούμε σε δύσκολες καταστάσεις"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 Γυναικών κι ο Θάνος Νίκλας μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τη νέα μεγάλη επιτυχία του συλλόγου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στη σειρά των τελικών;
"Για εμάς η φετινή χρονιά είχε ιδιαιτερότητες. Δεν παίζαμε σταθερά όλη τη χρονιά, ενώ είχαμε κι αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν. Χάθηκε ένας τίτλος και αυτό μας πείσμωσε γιατί τον χάσαμε από δικά μας λάθη. Αρχίσαμε λοιπόν από εκείνη την ημέρα να δουλεύουμε συγκεκριμένα πράγματα στην προπόνηση, να προετοιμαζόμαστε για τον στόχο μας και να δημιουργούμε μια σταθερότητα. Δεν ήταν εύκολο και μας πήρε κάποιο χρόνο. Παρόλ' αυτά στο τέλος είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε και όλοι νιώθουμε χαρούμενοι. Στη σειρά των παιχνιδιών με τον Παναθηναϊκό ξέραμε ότι έχουμε το πλεονέκτημα έδρας και ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να εκμεταλλευτούμε. Είχαμε προετοιμαστεί τακτικά σε πάρα πολλά κομμάτια, είτε αμυντικά είτε επιθετικά, και σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προπόνηση. Βάζαμε υψηλή ένταση και δουλεύαμε με πίεση για να ανταποκριθούμε σε δύσκολες καταστάσεις και σε λεπτομέρειες. Πολλές φορές κάτι το κάναμε ξανά και ξανά και ξανά, όχι για να το κάνουμε απλά καλά, αλλά για να μην το κάνουμε λάθος. Όλο αυτό μάς έδωσε χαρακτήρα στο παιχνίδι και μας βοήθησε σε δύσκολες στιγμές στους τελικούς".

- Τι αλλάξατε σε τακτικό επίπεδο σε αυτούς τους τρεις αγώνες;
"Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε χωρίς να αλλάξουμε κάτι στην τακτική μας. Ο Παναθηναϊκός και σ' εκείνο το παιχνίδι είχε εκπληκτική ευστοχία και προσπαθούσε να μείνει κοντά στο σκορ. Όταν το ποσοστό στα τρίποντα έπεσε λίγο, πετύχαμε τον στόχο μας ελεγχόμενα. Στα άλλα δύο παιχνίδια, ενώ επιθετικά είχαμε τις επιλογές στην έδρα του Παναθηναϊκού, δεν είχαμε την αποτελεσματικότητα και συνεπώς μείναμε πίσω στο σκορ. Αυτό έδωσε στο Παναθηναϊκό ψυχολογία και σημαντικό προβάδισμα στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Έπρεπε λοιπόν να αλλάξουμε κάτι κι αυτό σίγουρα ήταν η εικόνα του παιχνιδιού γιατί οδηγούσε σε αρνητικό αποτέλεσμα. Αλλάξαμε την άμυνα μας, φέραμε τον Παναθηναϊκό εκτός λειτουργίας από πράγματα που είχε συνηθίσει να κάνει. Επιθετικά, όπως ανέφερα, είχαμε σωστές επιλογές, που σε εκείνο το σημείο με την αλλαγή της άμυνας μας έφεραν και αποτελεσματικότητα. Έτσι, είχαμε το θετικό αποτέλεσμα στο τέλος. Στο τρίτο παιχνίδι ξεκινήσαμε αγχωμένα και πνευματικά σίγουρα όχι όπως θέλαμε. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο είχε τρομερά ποσοστά (80% στα δίποντα και 60% στα τρίποντα) βέβαια από δικά μας λάθη αμυντικά καθώς τους δώσαμε χώρους και ελεύθερα σουτ, τα οποία έβαλαν. Στο ημίχρονο είπαμε ότι ξέρουμε τι κάνουμε λάθος, τα επισημάναμε, τα δείξαμε ακόμη μια φορά και δώσαμε τη λύση. Δυστυχώς όμως, ο Παναθηναικός είχε βρει ρυθμό, οπότε αν μέναμε στο πλάνο μας ενδεχομένως να μην ήταν αρκετό. Ανεβάσαμε την πίεση μας ψηλά, παίξαμε τη μεικτή άμυνα ζώνης, που είχαμε χρησιμοποιήσει και δουλέψει τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο προηγούμενο παιχνίδι, και πετύχαμε το στόχο μας. Δεν αλλάξαμε σίγουρα πράγματα, που δεν έχουμε κάνει, αλλά τα παιχνίδια μας οδήγησαν να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά πλάνα από αυτό που ξεκινήσαμε".

- Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στα δύο τελευταία παιχνίδια να πετύχετε δύο μεγάλες ανατροπές και να φτάσετε στις νίκες;
"Όπως είπα για μας, ο στόχος του πρωταθλήματος ήταν μονόδρομος. Ξέραμε ότι έπρεπε να κλείσουμε τη χρονιά θετικά. Ξέραμε ότι θα υπήρχε πίεση και πως έπρεπε να δουλέψουμε σε αυτό. Εκτός λοιπόν από κομμάτια τακτικής φύσης, που δουλεύαμε και τη νέα φιλοσοφία που έπρεπε να περάσουμε, δημιουργούσαμε αρκετές φορές πίεση στην προπόνηση σε κομμάτια σκέψης, αντίδρασης ή ψυχολογίας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στους τελικούς που ήταν κι ο στόχος. Για να ανταποκριθούμε σε δύσκολα σημεία. Σε όλο αυτό έπαιξαν ρόλο και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια που δίναμε στην EuroLeague Women. Τα παιχνίδια αυτά με τη δυσκολία τους είτε τακτικά είτε σε άλλους παράγοντες μας έδωσαν πολλά, μας έδειξαν πώς να μένουμε όρθιοι και πώς να διεκδικούμε πράγματα από τα παιχνίδια και να δουλεύουμε ομαδικά σε κάθε περίπτωση. Όντως, όπως αναφέρατε στα δύο τελευταία παιχνίδια χρειάστηκε να επιστρέψουμε στο παιχνίδι, ενώ βρισκόμασταν πίσω με διψήφιες διαφορές. Γνωρίζαμε όμως ακριβώς τι έπρεπε να κάνουμε τακτικά και πλέον με την προπόνηση που είχαμε κάνει, αλλά και τα παιχνίδια που σας ανέφερα, δεν σκεφτόμασταν πώς θα το γυρίσουμε το παιχνίδι, αλλά τι έπρεπε να κάνουμε επίθεση - επίθεση και άμυνα - άμυνα. Κάθε κομμάτι ξεχωριστά με ιδιαίτερη συγκέντρωση".

- Τι πρόσημο θα βάζατε στη φετινή σεζόν;
"Σίγουρα για την ομάδα, η απώλεια ενός τίτλου δεν είναι αυτό που επιθυμούσε και επιθυμούσαμε. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Όμως εμείς, από την πλευρά μας, χτίζουμε την ομάδα με συγκεκριμένους στόχους. Σίγουρα δεν έχει κανείς συμβόλαιο με την επιτυχία κι είναι ωραίο που υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Φέτος, η χρονιά για μας είχε τόσο θετικό όσο και αρνητικό πρόσημο. Πετύχαμε τον στόχο της EuroLeague και βρεθήκαμε στις "16" καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό μπάσκετ γυναικών και πόσο σημαντικό είναι. Χάσαμε στο Κύπελλο Ελλάδας δίκαια σε μια κακή μέρα κι ένα κακό διάστημα γενικά, αλλά στο τέλος βρεθήκαμε με το μεγάλο μας στόχο το πρωτάθλημα, κάτι που μας αφήνει μια ευχάριστη γεύση στο τέλος. Σημαντικό είναι όπως και στα παιχνίδια να τελειώνεις ευχάριστα. Αυτό κάναμε και εμείς".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software