Καλαμπόκης: "Θετικό πρόσημο στη φετινή παρουσία της Εθνικής Παίδων"

| Έλληνες του Εξωτερικού

Λίγες ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της διοργάνωσης στα Σκόπια, ο Γιάννης Καλαμπόκης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την πορεία της Εθνικής Παίδων, για τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει, αλλά και γι αυτά που απαιτούνται ώστε το ελληνικό μπάσκετ να παράξει με μεγαλύτερη σταθερότητα παίκτες για το υψηλότερο επίπεδο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

Για την εμπειρία της συμμετοχής στο EuroBasket U16: "Ζήσαμε μια πολύ όμορφη και διδακτική εμπειρία, έχοντας μια πολύ σημαντική τιμή, αλλά και ευθύνη: να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Γνωρίζοντας από πέρσι ότι το φετινό τουρνουά θα ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, μιας και όσες ομάδες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μέσα στον χειμώνα έδειχναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και οργανωμένες, όταν μου έγινε η πρόταση να αναλάβω την Εθνική Παίδων, το πρώτο που σκεφτήκαμε ήταν να δημιουργηθεί ένα πλάνο παρακολούθησης όλων των παιδιών αυτής της γενιάς, αλλά και διήμερες - τριήμερες προπονητικές δράσεις, σχεδόν κάθε μήνα. Μπήκαν λοιπόν σταδιακά κάποιες βάσεις, όπου βοήθησαν να βελτιωθεί η γραμμή αφετηρίας αυτού του συνόλου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, πολύ σημαντικό για μένα είναι τι σου αφήνει κάθε τέτοια διοργάνωση. Προσωπικά νιώθω περήφανος για την προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά αυτές τις 45 ημέρες, θεωρώ λοιπόν πως ό,τι έκαναν σε αυτό το διάστημα αποτελεί την παρακαταθήκη τους για τη συνέχεια".

Για το πώς κρίνει τη φετινή πορεία της Εθνικής Παίδων: "Θα βάλω θετικό πρόσημο στη φετινή παρουσία της ομάδας γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά έδειξε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία που σαν Ομοσπονδία θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά: αμυντική προσήλωση και πίεση σε όλες τις γραμμές της άμυνας, έμφαση στο γρήγορο παιχνίδι και τις απλές επιθετικές συνεργασίες, επιμονή στο passing game και στην κίνηση μακριά από την μπάλα. Οι συνεχόμενοι αγώνες σε αυτό το επίπεδο φυσικά δημιουργούν φθορά, τόσο ενεργειακά όσο και πνευματικά και μοιραία στο τέλος των δύο αγώνων απέναντι σε Γερμανία και Σερβία δεν ήταν εύκολο να αντέξουμε τις εντάσεις και τις ταχύτητες, που είχαμε πριν. Ωστόσο, η πρωτιά στον όμιλο και η νίκη στο πρώτο νοκ άουτ είναι μια παρακαταθήκη".

Για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία προς το EuroBasket U16: "Στη στελέχωσή της, αυτή η ομάδα είχε δομικές ατέλειες διότι σε κάποιες θέσεις δεν είχαμε παίκτες. Έτσι, λοιπόν επιλέξαμε ένα σχήμα με τέσσερα γκαρντ και έναν μόνο ψηλό κάθε φορά στην πεντάδα, που μας έδωσε ταχύτητα, ευελιξία και δημιουργία στην επίθεση, ενέργεια και κλεψίματα στην άμυνα, ωστόσο μάς στερούσε το ριμπάουντ και την απειλή κοντά στο καλάθι, παράγοντες που όσο προχωρούσαμε στο τουρνουά αποτέλεσαν πληγή. Το δεύτερο που αποτελεί τροφή για σκέψη είναι η διάρκεια που έχουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τόσο στο conditioning όσο και στα επίπεδα συγκέντρωσης".

Για το επίπεδο της διοργάνωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: "Πέραν όσων ανέφερα παραπάνω, θα προσθέσω ότι το Ισραήλ, μια πολύ καλή ομάδα, απέφυγε τη Β' Κατηγορία στο τελευταίο παιχνίδι. Η τετράδα ήταν απόλυτα δίκαιη, αλλά σκεφτείτε ότι δέκα μέρες πριν είχαμε νικήσει τη Λιθουανία σε τουρνουά στην Ισπανία. Άρα ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος".

Γι αυτό που χρήζει βελτίωσης για να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο σταθερή παραγωγή παικτών: "Πέραν των δύο στοιχείων που ανέφερα νωρίτερα, σε σχέση με τη φυσική κατάσταση, και τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης είναι σημαντικά κατά την γνώμη μου. Αυτό που πιστεύω όμως ότι έχει μεγάλη αξία είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν και να απολαμβάνουν το παιχνίδι σε όποια ομάδα κι αν παίζουν, να δίνουμε καθημερινά κίνητρα στους ίδιους, αλλά και στους προπονητές τους και τέλος να δώσουμε να καταλάβουν ότι στο μπάσκετ μόνο οι ίδιοι με τη φυσική τους παρουσία και συνέπεια θα καθορίσουν το μέλλον τους. Κανείς άλλος...".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software