Μολυβδάς: "Κέρδος οι προκλήσεις σαν αυτή του Κατάρ"
Ο Θανάσης Μολυβδάς μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες στην Ντόχα, για να συνεργαστεί ξανά με τον Στέργιο Κουφό. Ο νεαρός τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την απόφασή του να αφήσει την Ελλάδα για το Κατάρ, εξήγησε ποιο είναι το πλάνο που υπάρχει και στάθηκε στην ουσία της πρόκλησης, στην πρόταση που αποδέχθηκε.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:
Γι αυτό που τον τράβηξε στο Κατάρ: "Με τον κόουτς Στέργιο Κουφό συνεργάστηκα για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα πέρσι στην ομάδα του Ηρακλή. Εκεί ήταν η πρώτη μας επαγγελματική γνωριμία. Όταν με κάλεσε το καλοκαίρι για να μου πει για την πρόταση για το Κατάρ, μου παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ καθώς θα πηγαίναμε στην ομάδα στην οποία είχε δουλέψει παλιότερα μαζί με τον Θανάση Γιαπλέ για δυόμισι χρόνια και είχαν κατακτήσει πολλούς τίτλους. Από την στιγμή που έφυγαν όμως, η ομάδα δεν είχε καταφέρει πολλά πράγματα. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Οπότε θα ερχόμασταν εδώ να βοηθήσουμε να αναγεννηθεί και να στηθεί η ομάδα ξανά στα πόδια της, με στόχο να μπορεί πάλι να διεκδικήσει τίτλους, καθώς η Αλ Ραγιάν είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες, όχι μόνο στο Κατάρ αλλά γενικότερα στην περιοχή του Κόλπου και τις ασιατικές λίγκες. Η ιδέα λοιπόν ότι θα εργαστούμε πάνω σε κάτι από την αρχή και θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε ξανά ήταν αρκετά δελεαστική".
Για το πώς βιώνει τους πρώτους μήνες της καριέρας του ως προπονητής στην Ντόχα: "Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτοι μήνες ζωής στο Κατάρ δεν περιείχαν πολύ μεγάλη δόση μπάσκετ διότι λόγω της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου όλη η χώρα είχε μπει σε μία παύση. Ασχοληθήκαμε κυρίως με την ατομική βελτίωση των ντόπιων παικτών, προσπαθώντας να τους φέρουμε σε ένα επίπεδο το οποίο θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος όταν αυτό θα ξεκινούσε. Εδώ και μία εβδομάδα περίπου μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου φέραμε στη χώρα τους δύο Αμερικανούς παίκτες και η ομάδα έχει αρχίσει να λειτουργεί λίγο πιο συγκροτημένα.
Υπάρχει πολύς δρόμος για δουλειά και πολύ δρόμος για βελτίωση, αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση από όλες τις πλευρές, από τους παίκτες για να δουλέψουν, από την διοίκηση για να στηρίξει αυτό το καινούργιο πρότζεκτ και από εμάς τους προπονητές να τους πιέζουμε και να τους βοηθάμε να βελτιώνονται. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε μέρα πολύ ώρα στο βίντεο και ακόμα πιο πολύ ώρα στο γήπεδο. Ένα φυσιολογικό για τα δικά μας δεδομένα πρόγραμμα, το οποίο ίσως εδώ λίγο τους ξενίζει -η αλήθεια είναι- αλλά όπως είπα και προηγουμένως, υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση από όλους οπότε προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση".
Για το επίπεδο του μπάσκετ στη χώρα: "Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα και αυτό γιατί έχει πολλούς παίκτες οι οποίοι είναι μεγάλοι σε ηλικία. Είναι βέβαια αρκετά καλοί ποιοτικά, αλλά οι ομάδες έχουν πολύ μικρά ρόστερ οπότε δεν μπορεί να διατηρηθεί το επίπεδο για πολύ μεγάλη διάρκεια.... Αγαπάνε το μπάσκετ στο Κατάρ αλλά δεν αγαπάνε να πιέζονται, κυρίως οι ντόπιοι αθλητές, οπότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ λίγοι οι παίκτες, οι οποίοι είναι πολύ καλοί ποιοτικά και έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Έτσι οι ομάδες αναγκάζονται να παίζουν με λίγους παίκτες, οι οποίοι μένουν στο παρκέ για 35 με 40 λεπτά. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα διαφορετικό, αρκετά ενδιαφέρον και σίγουρα αποτελεί πρόκληση για τη νοημοσύνη του κάθε προπονητή".
Γι αυτό που θα χαρακτήριζε ως κέρδος από την παρουσία του στο Κατάρ: "Κάθε καινούργια δουλειά σε μία χώρα άλλη από αυτή στην οποία έχεις μεγαλώσει επαγγελματικά είναι σίγουρα μία πρόκληση. Όπως ανέφερα και προηγουμένως το μπάσκετ εδώ στο Κατάρ είναι αρκετά διαφορετικό και υπήρχε εξαρχής η πρόκληση του να πάρουμε μία ομάδα, μαζί με τον κόουτς Στέργιο Κουφό, η οποία πέρσι τερμάτισε τελευταία και να την βοηθήσουμε να αναγεννηθεί και να γίνει διεκδικήσει τίτλους. Αυτές οι προκλήσεις είναι σίγουρα κέρδος για κάθε προπονητή καθώς μπαίνει στη διαδικασία να ελέγξει τις δυνατότητές του, τον τρόπο σκέψης του, την προσαρμοστικότητα του, και να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα".