Skip to main content

Ζιάγκος: "Δικαιωμένος και τυχερός που εργάζομαι στη Βάσας"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος προσέθεσε ακόμη μία επιτυχία (από τις πολλές) για τους Έλληνες προπονητές που εργάζονται φέτος στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οδήγησε τη Βάσας στην κατάκτηση του Hepp Cup στην Ουγγαρία. Πρόκειται για το δεύτερη τη τάξει τρόπαιο του Κυπέλλου στη χώρα, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στα εγχώρια πρωταθλήματα, από τη δεύτερη κατηγορία και χαμηλότερα. 

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και το υψηλό εμπόδιο της Χόνβεντ (ομάδα που χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση από το κράτος, λαμβάνοντας περί τα 5.000.000€), η Βάσας κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη επιτυχία, με τον Βαγγέλη Ζιάγκο να έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτή την υπέρβαση.

Ο έμπειρος τεχνικός, που αποφάσισε φέτος να μετακομίσει στην Ουγγαρία για να καθίσει στον πάγκο της Βάσας, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την απόφασή του να ξενιτευτεί, αλλά κι αυτά που βιώνει τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την απόφασή του να αφήσει την Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί στο εξωτερικό: "Η απόφαση για να εργαστώ στο εξωτερικό ήταν ειλημμένη από καιρό, επιζητώντας ένα περιβάλλον εργασίας αθλητικά πολιτισμένο και οικονομικά σταθερό. Η Ουγγαρία προέκυψε όταν ήρθα ως ομιλητής σε σεμινάριο προπονητών, όπου έγινε η πρώτη προσέγγιση με τους νυν εργοδότες μου. Ακολούθησε μία δεύτερη επαφή όπου μου παρουσιάστηκε αναλυτικά η δομή και η φιλοσοφία του Οργανισμού, έκανα και την προσωπική μου σχετική αναζήτηση και συμφωνήσαμε λίγες μέρες αργότερα".

Για το αν αισθάνεται δικαιωμένος από την επιλογή που έκανε: "Αισθάνομαι δικαιωμένος και τυχερός γιατί νιώθω κάθε μέρα δημιουργικός. Εργάζομαι σε έναν Οργανισμό διοικητικά και οικονομικά υγιή, έχω εξαιρετικούς συνεργάτες, έχουμε να ασχοληθούμε μόνο με το αντικείμενό μας και όλα αυτά χωρίς την καφρίλα και τη νοσηρότητα που έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε ότι "έτσι είναι". Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι δεν είναι έτσι. Υπάρχει και το "αλλιώς". Οφείλω ωστόσο να παραδεχτώ ότι προηγήθηκε ένα πραγματικά δύσκολο διάστημα προσαρμογής που είχε να κάνει με το αποδεχτώ εγώ ο ίδιος τη διαφορά μπασκετικού επιπέδου και επαγγελματικής τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ελλάδα, που παρά τα όποια θέματα έχουμε να λύσουμε ως μπασκετική χώρα, παραμένουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο στους συγκεκριμένους δύο τομείς. Όταν αποδέχτηκα την πραγματικότητα, ζύγισα θετικές και αρνητικές παραμέτρους και προσάρμοσα τις απαιτήσεις μου και το προπονητικό έργο στο επίπεδο των αθλητών μου, βρέθηκε η ισορροπία που έλειπε, ξεκλείδωσε το μυαλό και το δικό μου και της ομάδας και όλα τα υπόλοιπα κύλισαν σχεδόν ιδανικά".

Για το αν είναι στα άμεσα πλάνα του η επιστροφή στην Ελλάδα: "Αν θέλουμε να μιλάμε χωρίς να μασάμε τα λόγια μας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες εργασίας στην ελληνική μπασκετική αγορά δεν είναι καλές. Για πολλούς και ξεκάθαρους λόγους που δεν είναι θέμα αυτής της συζήτησης. Το εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς συναδέλφους και θα συνεχίσει να είναι έτσι για αρκετά ακόμα χρόνια. Έχουμε να αλλάξουμε πολλά για να γίνουμε ως χώρα ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, μιλώντας πάντα για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Η νοοτροπία και η κουλτούρα που μας έφεραν εδώ που είμαστε τώρα δεν είναι από εκείνα που αλλάζουν εύκολα. Από την άλλη η ξενιτιά έχει κόστος προσωπικό για όλους όσοι αφήνουμε πίσω την οικογένειά μας. Το τίμημα είναι βαρύ".

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος στη δεύτερη κατηγορία της Ουγγαρίας: "Το επίπεδο στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται η ομάδα μου είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό και το Μπάσκετ δεν είναι όσο δημοφιλές είναι στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι η χώρα έχει πολλές επιρροές από τις γύρω πιο ανεπτυγμένες μπασκετικά χώρες, όπως η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Γερμανία ακόμα και η Ελλάδα έχει βοηθήσει το άθλημα να κανει βήματα προόδου".

Για το πώς αντιμετωπίζεται ο Έλληνας προπονητής στο εξωτερικό: "Ο Έλληνας προπονητής σαφώς και τυγχάνει σεβασμού και αποδοχής, έχει καλό όνομα εδώ, όμως δεν είναι τα πράγματα όπως ίσως τα φανταζόμαστε ή όπως ήταν πριν χρόνια, τουλάχιστον στην κεντρική Ευρώπη. Σέρβοι, Κροάτες, Σλοβένοι, Γερμανοί ακόμα και Αυστριακοί διακινούνται πολύ πιο εύκολα σε αυτήν την αγορά και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι απουσιάζει μία μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη σε διασυλλογικό και Εθνικό επίπεδο από ελληνική ομάδα".

ziagkos1

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών