Λογοθέτης: "Οι ετήσιες υποτροφίες του ΣΕΠΚ μπορούν να σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης πάνω στην προπονητική"
Ο Κωνσταντίνος Λογοθέτης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για όσα έζησε και τις εμπειρίες που αποκόμισε από το ταξίδι στη Γερμανία, το οποίο έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων υποτροφιών του Συνδέσμου. Ο έμπειρος τεχνικός αναφέρθηκε στα βασικά κομμάτια που του έκαναν εντύπωση από την επαφή με τους προπονητές των κορυφαίων μπασκετικών προγραμμάτων, αλλά και τη φιλοσοφία που υπάρχει στη Γερμανία γύρω από το κομμάτι της ανάπτυξης και ανάδειξης νεαρών παικτών.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία του ταξιδιού στη Γερμανία, στο πλαίσιο των ετήσιων υποτροφιών του ΣΕΠΚ: "Δεν πρόκειται απλά για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά για μια εμπειρία και παραστάσεις, που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης πάνω σε ορισμένα θέματα της προπονητικής. Είναι διαφορετικό να ακούς και να διαβάζεις για προγράμματα που έχουν κάποιες χώρες κι άλλο να έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε ουσιαστική επαφή μαζί τους, χάρη στις ετήσιες υποτροφίες του ΣΕΠΚ και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος".
Για τη βοήθεια που παρέχουν τέτοιες ενέργειες στους προπονητές - μέλη του Συνδέσμου: "Συνειδητοποιείς ότι αναθεωρείς πολλά σε σχέση με την προσέγγιση και τον προγραμματισμό προπονήσεων κι αντιμετώπισης προβλημάτων, σε σχέση με την προπονητική φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης μας".
Για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επαφή με τους προπονητές και τους αξιωματούχους των ομάδων που συνάντησαν: "Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήρθαμε σε επαφή και συνεργαστήκαμε με προπονητές από την Κροατία, τη Σερβία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Μέσα από τη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και συζητήσεων, με την παρακολούθηση όλων αυτών μαθαίνεις πολλά και διευρύνεις αδιαμφισβήτητα τον τρόπο σκέψης σου. Είναι επίσης μοναδικό όταν διαπιστώνει κανείς τις κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, που έχουμε με συναδέλφους από το εξωτερικό, όπως ο κορονοϊός, το κίνητρο και το ενδιαφέρον των παιδιών να συνεχίσουν να προπονούνται και να μην τα παρατάνε σε μικρή ηλικία".
Για το τι του έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση από τις προπονήσεις που είδε, τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στην πρώτη ομάδα: "Σκοπός των προπονητών σύμφωνα με τις οδηγίες των υπευθύνων αθλητικών διευθυντών είναι να καθοδηγήσουν τα παιδιά ώστε να μάθουν να σκέφτονται πώς θα γίνουν καλύτεροι συμπαίκτες, καλύτεροι αντίπαλοι, καλύτεροι αθλητές. Τελικός στόχος είναι η μακροπρόθεσμη αθλητική και μπασκετική ανάπτυξη των παιδιών και η ανάδειξη παικτών μέσα από κριτήρια μακροπρόθεσμης δουλειάς κι όχι μέσα από βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Όλοι δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένο μοντέλο. Οι ασκήσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να εκπαιδευτούν ικανοί αθλητές. Η εκπαίδευση ξεκινά από την ηλικία των 6-7 ετών, μέσα από στοχευμένα παιχνίδια, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αποφασίζουν και να δρουν μόνα τους. Εκεί, οι προπονητές τα κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εγκαταστάσεις και οι χώροι προπονήσεων, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις θα έλεγα ότι είμαστε η μέρα με τη νύχτα. Όπως αντίστοιχα, ο αριθμός των βοηθών προπονητών, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα από assistant coaches και γυμναστές σε κάθε τμήμα, από το U10 μέχρι την πρώτη ομάδα".
O Πρόεδρος Παναγιώτης Γιαννάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ) για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση και στήριξη του επιμορφωτικού έργου του ΣΕΠΚ. Το ΙΣΝ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, ενισχύοντας οικονομικά το έργο της επιμόρφωσής τους μέσω των τοπικών σεμιναρίων αλλά και του προγράμματος υποτροφιών που θα πραγματοποιηθούν το 2022.