Μια “βόλτα” στη... Μάλαγα
Ο
Γιάννης Χριστόπουλος και ο Γιάννης
Καστρίτης βρέθηκαν για εννιά μέρες στην
Μάλαγα και παρακολούθησαν το εβδομαδιαίο
πρόγραμμα προπόνησης της ισπανικής
ομάδας. Γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες
καταθέτουν στο sepk.gr όλα όσα είδαν, άκουσαν
και έμαθαν πλάι σε μια ομάδα η οποία
αγωνίζεται στο κατά τεκμήριο καλύτερο
πρωτάθλημα της Ευρώπης:
Ο Γιάννης Χριστόπουλος και ο Γιάννης Καστρίτης βρέθηκαν για εννιά μέρες στην Μάλαγα και παρακολούθησαν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης της ισπανικής ομάδας. Γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες καταθέτουν στο sepk.gr όλα όσα είδαν, άκουσαν και έμαθαν πλάι σε μια ομάδα η οποία αγωνίζεται στο κατά τεκμήριο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης:
«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» λέμε στα μέρη μας, κυρίως για να επουλώσουμε, συνειδησιακά, πληγές του παρελθόντος. Η θεραπευτική ιδιότητά του όμως ενδείκνυται να λειτουργεί προληπτικά προλαμβάνοντας κάθε μορφής ασθένεια. Ερμηνεύοντας τον παραπάνω συλλογισμό και σχετίζοντας τον με το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε, θα κατανοήσουμε τις χαώδεις διαφορές που δημιουργούνται από τον τρόπο σκέψης - αντίληψης – των δύο πλευρών.
Τα σπορ για τους Ισπανούς σημαίνουν πρώτα απ’ όλα διασκέδαση και πάνω σ’ αυτό έχει δομηθεί και ολόκληρο το οικοδόμημα του μπάσκετ. Κάθε αγώνας είναι μια μικρή γιορτή για την πόλη, είναι η στιγμή που σύσσωμη η οικογένεια θα πάει στο γήπεδο και θα ψυχαγωγηθεί. Αυτό είναι το ζητούμενο όλων των συντελεστών. Η αγάπη και ο σεβασμός για το παιχνίδι κυριαρχεί. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι δομημένο το πρωτάθλημα ολόκληρο. Δεν εξαιρούνται φυσικά οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Παροχές που διευκολύνουν τους θεατές και που ευνοούν την δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας, τόσο για να παρακολουθήσουν, αλλά και να σεβαστούν κάθε αγωνιστικό και μη χώρο. Η πρόληψη και η εφαρμογή των νόμων λειτουργεί ανασταλτικά ως προς κάθε εξωγενή ή μη παράγοντα που προσπαθεί να βάλλει ενάντια σε αυτό το οικοδόμημα.
Επιστρέφοντας πριν από λίγες μέρες απ’ το ταξίδι μας στην Ισπανία, γεμάτοι με εικόνες και πολύτιμες εμπειρίες από την παρουσία μας στο, κατά γενική ομολογία, δυνατότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, ανάμικτα συναισθήματα λύπης και χαράς κυριαρχούν στο ταπεινό μας μυαλό. Λύπη διότι είναι πραγματικά νοσηρό να προσπαθείς μόνο στη θεωρία να κατακτήσεις ξανά κάτι για το οποίο στο παρελθόν έτρεφαν όλοι σεβασμό – ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Όλα αυτά χωρίς το παραμικρό ίχνος παραδειγματισμού και αποδοχής της αλήθειας. Χαρά δε για την αποδοχή και την αναγνώριση του ταλέντου και των γνώσεών μας. Τρανή απόδειξη οι επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων σε όλα τα επίπεδα.
Η παραμονή μας για 9 ημέρες στην Ισπανική πόλη Μάλαγα, μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε μία πλήρη προπονητική εβδομάδα της τοπικής ομάδας, καθώς και τον αγώνα της κόντρα στη φιναλίστ του ULEB CUP, Χιρόνα. Εκμεταλλευόμενοι το διήμερο ρεπό της ομάδας βρήκαμε την ευκαιρία να περάσουμε δύο μέρες κοντά στην ομάδα της Γρανάδας, παρακολουθώντας προπονήσεις και τον αγώνα της κόντρα στη Μανρέσα.
Προσαρμοσμένη στον τρόπο παιχνιδιού είναι φυσικά και η δομή της προπόνησης, η οποία ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει στο γήπεδο. Υπάρχει ένα ολόκληρο προπονητικό επιτελείο, πέρα του Α΄προπονητή, το οποίο εργάζεται πολλές ώρες εκτός γηπέδου για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της προπόνησης και του αγώνα. Σίγουρα οι εμπειρίες που κερδίσαμε σε αυτόν τον τομέα, δίπλα σε ανθρώπους έμπειρους που πρωταγωνιστούν για χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, είναι υπερπολύτιμες.
Σχετικά με το αγωνιστικό κομμάτι, ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ γρήγορος. Η ταχύτητα εκτέλεσης των επιθετικών ενεργειών και η συνεχής κίνηση των παιχτών, κυρίως μακριά από την μπάλα, ήταν στοιχεία που το προπονητικό τιμ της Μάλαγα επέμενε συνεχώς. Η ανάπτυξη και η κλιμάκωση των ενδιάμεσων επιθέσεων αποτελούν βασικό επιθετικό όπλο. Το κομμάτι της τακτικής και κυρίως όσον αφορά την άμυνα είναι εμφανώς περιορισμένο. Το προσωπικό ταλέντο των παιχτών δεν κατατροπώνεται από τον στατικό τρόπο επίθεσης, αντίθετα δε κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Δίνεται τεράστια έμφαση στον επιθετικό τομέα και βασική επιδίωξη, εκτός φυσικά της νίκης, είναι το θέαμα.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο αφήσαμε το κεφαλαιώδες κομμάτι της οργάνωσης, το οποίο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σε κάθε ομάδα της ισπανικής λίγκας, πόσο μάλλον σε μία ομάδα επιπέδου Euroleague, όπως η Μάλαγα. Ένας τεράστιος μηχανισμός είναι δομημένος γύρω από την ομάδα, με τρόπο τέτοιο, ώστε κάθε πρόβλημα να λύνεται εν τη γεννέση του. Παίχτες και προπονητές περιβάλλονται από άτομα ικανά και πρόθυμα να τους δημιουργήσουν τις καταλληλότερες συνθήκες εργασίας.
Αυτό είναι και το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας, τόσο της ομάδας, όσο και κατ’ επέκτασιν της λίγκας ολόκληρης. Το επαληθεύουν αυτό οι συζητήσεις που είχαμε με παίχτες που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Terrel Castle, o Vlado Scepanovic, o Darryl Mindleton και ο Tomas Nagys. Σίγουρα απαιτεί χρόνο για κάποιους από αυτούς να προσαρμοστούν στα δεδομένα του ισπανικού πρωταθλήματος, καθιστούν όμως σαφές ότι η Ισπανία είναι το ιδανικό μέρος για έναν παίχτη να δουλεύει. Εμείς συμπληρώνουμε…ότι είναι και για έναν προπονητή.
Κομμάτι της οργάνωσης μιας ομάδας αποτελεί η ανάπτυξη και η σωστή λειτουργία των ακαδημιών της. Σε μία μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει 5 ανοιχτά και 3 κλειστά γήπεδα μπάσκετ, στεγάζονται οι ακαδημίες της Μάλαγα. Ιδιαίτερη θέση κατέχει και το πρωτάθλημα των νέων, το οποίο παρακολουθείται στενά από επιτελεία των ομάδων και συχνά παίχτες από την ομάδα των νέων προωθούνται και προπονούνται με τις ανδρικές ομάδες της λίγκας. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι Ισπανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι των υποδομών, της παραγωγής και αξιοποίησης των ταλέντων. Συγκεκριμένη προπονητική φιλοσοφία και μέθοδοι προπόνησης μπολιάζουν τα παιδιά από τις πιο μικρές ηλικίες παράγοντας μελλοντικά το επιθυμητό στιλ παιχνιδιού που επιδικνείουν οι Ισπανικές ομάδες.
Συμπερασματικά, αυτό που καθιστά το ισπανικό μπάσκετ ως κορυφαίο στην Ευρώπη είναι πρώτον η οργάνωση και δεύτερον η αθλητική παιδεία που διέπει όλους τους συντελεστές του αθλήματος.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον coach της Μάλαγα Scariolo και τον coach της Γρανάδα Sergio που μας έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τόσο κοντά τη δουλειά τους, καθώς και όλα τα μέλη των προπονητικών staff, οι οποίοι μας δέχτηκαν με τον καλύτερο πραγματικά τρόπο. Μας ξενάγησαν στα γραφεία τους, στα αποδυτήριά τους και ήταν πάντοτε διαθέσιμοι να συζητήσουν μαζί μας το οτιδήποτε και να επιλύσουν κάθε μας απορία.
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως νιώσαμε σαν πραγματικά μέλη των ομάδων. Μάλιστα σε μία καμπή του πρωταθλήματος πολύ κρίσιμη και για τις δυο ομάδες, που η συγκέντρωση στην δουλειά τους και στην προετοιμασία των ομάδων τους είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για κάθε προπονητή. Αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται το μπάσκετ , σίγουρα πολύ διαφορετικά απ’ ότι οι περισσότεροι από εμάς εδώ.
Τουλάχιστον στην δική μας αλφάβητο – την ΕΛΛΗΝΙΚΗ - το γράμμα Δ (ΔΟΥΛΕΙΑ) προηγείται του Ε (ΕΠΙΤΥΧΙΑ). Μήπως λοιπόν να στραφούμε τουλάχιστον ΕΜΕΙΣ περισσότερο σε αυτό που αγαπάμε και μας κάνει περήφανους να υπηρετούμε…..;
Με
Σεβασμό
Χριστόπουλος Ιωάννης – Καστρίτης Ιωάννης