"Λάμψη" αστέρων στην κοπή της πίτας του ΣΕΠΚ
Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011) η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στην αίθουσα "Αφροδίτη" του ξενοδοχείου "Intercontinental". Πριν τη βασιλόπιτα βραβεύτηκαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες (Μάκης Ποτόσογλου, Κώστας Κότσης) που έχουν προσφέρει πολλά στο μπάσκετ σε βάθος χρόνου, καθώς και οι προπονητές που πέρσι διακρίθηκαν με τις ομάδες τους. Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣΕΠΚ, Παναγιώτη Γιαννάκη, που έκανε έναν απολογισμό της περασμένης χρονιάς, αναλύοντας παράλληλα τους στόχους για το 2011, οι ποίοι είναι αρκετοί κι υψηλοί.
Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (Πέμπτη 6 Ιανουαρίου) η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου "Intercontinental". Πριν τη βασιλόπιτα βραβεύτηκαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες (Μάκης Ποτόσογλου, Κώστας Κότσης) που έχουν προσφέρει πολλά στο μπάσκετ σε βάθος χρόνου, καθώς και οι προπονητές που πέρσι διακρίθηκαν με τις ομάδες τους. Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣΕΠΚ, Παναγιώτη Γιαννάκη, που έκανε έναν απολογισμό της περασμένης χρονιάς, αναλύοντας παράλληλα τους στόχους για το 2011, οι ποίοι είναι αρκετοί κι υψηλοί.
Το παρών έδωσαν σημαντικοί "υπηρέτες" του μπάσκετ (Κώστας Μουρούζης, Βασίλης Γκούμας, Αίας Λαρεντζάκης, Λουκάς Παπαϊωάννου), ο πρόεδρος των βετεράνων αθλητών Νίκος Έξαρχος, ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΚΑΝΑ Γιάννης Παλάτος και Βαγγέλης Λυμπεράτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ηλίας Καφφές, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Διαιτητών Αθήνας, Θόδωρος Βιδάλης και Κωνσταντίνος Τεφτίκης, η πρόεδρος των Κριτών Ν. Αττικής Τάνια Μερίκα, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, καθώς και εκπρόσωποι κάποιων κομμάτων: Κώστας Αλεξίου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) και Θόδωρος Λιάπης (ΚΚΕ).
Αναλυτικά οι βραβεύσεις:
Κώστας Κότσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 κι από μικρός "ερωτεύτηκε" την πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Εστία Φιλίας το 1960, βγάζοντας το πρώτο το δελτίο του 1962. Η καριέρα του, ωστόσο, τέλειωσε άδοξα και σχετικά νωρίς, μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στη μέση το 1970 κι ενώ προηγουμένως είχε φορέσει τη φανέλα του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας και της Ελευθερίας Μοσχάτου. Κάθε τέλος, όμως είναι και μια καινούργια αρχή κι έτσι ο Κώστας Κότσης αφού κρέμασε παπούτσια και σορτσάκι καταπιάστηκε με την προπονητική. Ξεκίνησε από τα παιδικοεφηβικά της Εστίας Φιλίας, για να συνεχίσει και στην ανδρική ομάδα με την οποία πανηγύρισε την άνοδο στη Β' Ανδρών το 1971. Το 1974 άνοιξε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της καριέρα του, αυτό του Παναθηναϊκού. Στο "τριφύλλι" πέρασε 25 χρόνια ενασχόλησης με τα τμήματα υποδομής και συγκεκριμένα στο Παιδικό και στο Εφηβικό. Με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα (1988-1991) όταν μετακόμισε στη Γερμανία, παρέμεινε στον «πράσινο» πάγκο ως το 1999, εκτελώντας παράλληλα χρέη ασίσταντ κόουτς στην ανδρική ομάδα. Στους "μεγάλους" του Παναθηναϊκού συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους προπονητές όπως ο Πολίτης κι ο Ντουκσάιρ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χέρια του πέρασαν πολλοί αθλητές που στη συνέχεια έκαναν καριέρα στην Α1 όπως οι Ιωάννου, Μπατής, Παπάζογλου και Γεωργικόπουλος. Από τον Παναθηναϊκό αποχώρησε το 1999 έχοντας πανηγυρίσει και τον πρώτο «αθηναϊκό» τίτλο της ομάδας το 1993 (σε επίπεδο ΕΣΚΑ) κι ακολούθως διατέλεσε προπονητής στην μεικτή ΕΣΚΑ. Παράλληλα με τον Παναθηναϊκό αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας του Ρουφ '80, σωματείο στο οποίο δραστηριοποιείται ως σήμερα από το πόστο πλέον του προέδρου, ενώ πέρασε κι από άλλες ομάδες τοπικών κατηγοριών όπως η Ελευθέρια Μοσχάτου και το Κουκάκι. Ο Κώστας Κότσης αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Είναι παντρεμένος με την Έφη Κατσώνη και έχει δύο παιδιά.
Μάκης Ποτόσογλου
Λίγοι μπορούν να χαρακτηριστούν "γεννημένοι προπονητές" κι ο Μάκης Ποτόσογλου είναι ένας από αυτούς. Καθιερώθηκε στους πάγκους από μικρή ηλικία συνδέοντας στα πρώτα του βήματα το όνομα του με τον Πειραϊκό. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1969 αναλαμβάνοντας όλα τα τμήματα του συλλόγου για να κλείσει το πρώτο κεφάλαιο στη συγκεκριμένη ομάδα το 1987. Μεσολάβησε η Δραπετσώνα και το πέρασμα του από τις γυναικείες Εθνικές ομάδες. Διατέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός για τρία χρόνια (1988-1991) οδηγώντας μάλιστα τις Κορασίδες στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αντίστοιχη επιτυχία είχε τόσο με τις Νεάνιδες, όσες και με τις Γυναίκες. Η συνεργασία του με το «ασθενές φύλο» αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματική και στην Ακαδημία Ηλιούπολης, την οποία οδήγησε στην παρθενική της συμμετοχή στην Ευρώπη. Η καρδιά του ωστόσο «χτυπούσε» στους ρυθμούς του Πειραϊκού κι έτσι το 1991 αποφάσισε να αφήσει τον πάγκο της Εθνικής ομάδας για να επιστρέψει στο αγαπημένο του «Παπαστράτειο». Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε δύο φορές την άνοδο στην Α1 και μάλιστα με δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες, καθώς από αυτή του 1992 κι αυτή του 1997 ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ήταν ο Δήμος Οικονομάκος. Πέρα από το σύντομο πέρασμα του από την Κύπρο και τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, ο Μάκης Ποτόσογλου συνήθιζε σε όλη του την καριέρα του να «ριζώνει» στον πάγκο της εκάστοτε ομάδες. Το ίδιο έγινε στον Κρόνο (1999-2003), αλλά και στην Ελευθερία Μοσχάτου με την οποία πανηγύρισε την άνοδο στην Α' ΕΣΚΑΝΑ (Άνδρες) και στην Α2 (Γυναίκες). Η τρέλα του για το μπάσκετ κι η εμμονή του με την ανάδειξη ταλαντούχων αθλητών τον χαρακτήριζαν σε όλη του την καριέρα και για του λόγου το αληθές έχει συνεργαστεί με παίκτες όπως ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο Σταύρος Ελληνιάδης, ο Τάκης Μαντζάνας, ο Κώστας Γκαγκαουδάκης και παίκτριες όπως η Κατερίνα Δελλή και την Βίκυ Βολονάκη.
Επίσης βραβεύτηκαν οι:
Obradovic Zeljko: Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Ανδρών ΠΑΟ
Ιτούδης Δημήτρης: Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Ανδρών ΠΑΟ
Δικαιουλάκος Τζώρτζης: Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Γυναικών, Κύπελλο Γυναικών, Eurocup Γυναικών Αθηναϊκός
Μίσσας Κωνσταντινος: U20 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών - 2η θέση
Λυκογιάννης Άρης: Πρωτάθλημα Α2 Ανδρών Π.Ο. Ίκαρος
Σερελής Χρήστος: Πρωτάθλημα Β΄ Εθνική Ανδρών Γ.Σ. Λαυρίου
Σκαραφίγκας Γιώργος: Άνοδο Α2 Εθνική Ανδρών Πανελευσινιακός
Χουχουλής Δημήτρης: Άνοδος Α2 Εθνική Ανδρών Πανερυθραϊκός
Oικονομάκης Κώστας: Άνοδος Α2 Εθνική Ανδρών Α.Ο. ΑΕΚ Άργους
Βουρνάς Νίκος: Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνική Ανδρών 1ος Όμιλος Νότου Α.Ο. Δόξα Λευκάδας
Παπαθεοδώρου Ηλίας: Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνική Ανδρών 2ος Όμιλος Νότου ΑΕΝ Κηφισιάς
Ζήβας Παναγιώτης: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑ Ανδρών Φιλαθλητικός Ο.Α.
Μάντης Βασίλειος: Άνοδος Γ΄ Εθνική Ανδρών Α.Ο. Αργοναύτης Τριγλίας
Πεταλάς Βαγγέλης: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑΝΑ Ανδρών Πορφύρας
Αβδάλας Δημήτρης: Πρωτάθλημα ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Ανδρών Α.Ο. Καλαμάτα 1980
Δεράος Σπυρίδων: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑΗ Ανδρών Παναχαϊκή Α.Ε.
Κουλουριώτης Άγγελος: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑΚ Ανδρών Α.Σ. Λεωνιδίου
Μακράκης Γεώργιος: Πρωτάθλημα ΕΚΑΣΚ Ανδρών Γ.Σ. Εργοτέλης
Βελισσαράκος Γεώργιος: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑΣΕ Ανδρών Γ.Σ. Χαλκίδας
Παπαπέτρου Αργύρης: Πρωτάθλημα Α2 Εθνικής Γυναικών Νοτίου Ομίλου ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας
Καπογιάννη Ελένη: Άνοδος Α1 Εθνικής Γ.Σ. Αμαρυλλίς
Παπασπυριδάκος Στέφανος: Άνοδο Α2 Εθνική Γυναικών Τερψιθέα
Θέμελης Οδυσσέας: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑ Γυναικών ΑΕΝ Κηφισιάς
Μπαζιάνας Κωνσταντίνος: Πρωτάθλημα Β΄ ΕΣΚΑ Γυναικών ΓΑΟ Κουκουβάουνων
Τερκεσίδης Ραφαήλ: Άνοδος Α' ΕΣΚΑ Γυναικών Α.Σ. Παπάγου
Λάγιος Χρόνης: Άνοδος Α΄ ΕΣΚΑ Γυναικών Π.Ο. Αγίου Θωμά
Δρακάκη Εφροσύνη: Άνοδος Α΄ ΕΣΚΑ Γυναικών Α.Ο. Αμύντας
Αργυρίου Μάρθα: Άνοδος Α΄ ΕΣΚΑ Γυναικών Α.Ο. Ζωγράφου
Παπαμιχάλης Παναγιώτης: Πρωτάθλημα Γ΄ ΕΣΚΑ Γυναικών Γ.Σ. Κορωπίου