Στροφή της Αφρικής σε ξένους προπονητές

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.
okanse.jpg Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA, στο οποίο αναφέρεται η στροφή των αφρικανικών χωρών στους προπονητές από το εξωτερικό. Οι περισσότερες ομάδες της "μαύρης ηπείρου" εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους σε ανθρώπους που είτε γεννήθηκαν, είτε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην Ευρώπη και την Αμερική.
okanse_megali.jpg Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA, στο ο οποίο αναφέρεται η στροφή των αφρικανικών χωρών στους προπονητές από το εξωτερικό. Οι περισσότερες ομάδες της "μαύρης ηπείρου" εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους σε ανθρώπους που είτε γεννήθηκαν, είτε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Προπονητές από τη Σερβία και την Κροατία, ακόμη κι από το... ΝΒΑ (όπως ο Τζον Λούκας της Νιγηρίας) θα καθίσουν στους πάγκους του επικείμενου Παναφρικανικού Πρωταθλήματος, όπου θα παραταχθούν αρκετές διαφορετικές μπασκετικές σχολές.

"Είναι φανερό ότι οι περισσότεροι προπονητές έμαθαν να προπονούν στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από τους 16 έχουν γεννηθεί μακριά από την Αφρική. Υπάρχουν κι ορισμένοι όπως οι Αντινγκόνο, Νουάρα, Ν'Ντιαγέ και Μ'Μπαγιέ που παράλληλα με την εθνική ομάδα, προπονούν σε άλλη ήπειρο.

Η διεθνής εμπειρία είναι ένα κλειδί για την επιλογή του προπονητή. Είναι απαραίτητο οι προπονητές να μπορούν να επικοινωνήσουν στην ίδια γλώσσα με τους παίκτες, δηλαδή στα Αγγλικά, στα Γαλλικά ή στα Πορτογαλικά.

Στη Νιγηρία βρίσκουμε τον Τζον Λούκας, έναν Αμερικανό με μεγάλη εμπειρία από το NCAA και το ΝΒΑ, που ωστόσο ουδέποτε έχει προπονήσει μια ομάδα σε πρωτάθλημα της FIBA. Το ίδιο ισχύει και για τον Άλεξ Νουάρα, που αν και Νιγηριανός έχει προπονήσει μόνο στην Αμερική, όπου επικρατεί μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Από την άλλη υπάρχουν οι προπονητές που έχουν μάθει το επάγγελμα στην Ευρώπη και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να προσαρμοστούν στα δεδομένα της χώρας, όπς ο Λούετιτς, ο Ζέτσεβιτς κι ο Καβεντζία, ενώ άλλοι όπως ο Ντεσαρζίν, ο Νικίς κι ο Οκανσέ έχουν δουλέψει με Αφρικανούς στην πατρίδα τους, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όπως η έλλειψη οργάνωσης των Ομοσπονδιών.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες ομάδες και ποιες τακτικές φιλοσοφίες θα πετύχουν στο Παναφρικανικό Πρωτάθλημα" έγραψε ο Κρις Σαντιάγκο

Αναλυτικά:

Ακτή Ελαφαντοστού: Ραντόλαντ Ντεσαρζίν (Ελβετία - Ντιζόν)

Νιγηρία: Τζον Λούκας (ΗΠΑ)

Πράσινο Ακροτήρι: Άλεξ Νουόρα (Νιγηρία - Έρι Καλιφόρνια)

Μαρόκο: Φράνσις Ζορντάν (Γαλλία)

Τυνησία: Άντλ Τλάτλι (Τηνησία)

Αίγυπτος: Ζελικο Ζέγκεβιτς (Σερβία)

Λιβύη: Νέβεν Φιλίπ Λουέτιτς (Σερβία)

Αγκόλα: Λουίς Μεγκαλάες (Πορτογαλία)

Μοζαμβίκη: Κάρλος Αλμπέρτο Νικίς (Μοζαμβίκη)

Νότια Αφρική: Φλος Νγκουένια (Νότια Αφρική)

Κογκό: Μαξίμ Μπότσι (Κογκό)

Κεντρική Αφρική: Ροντρίγκ Μ'Μπαγιέ (Κεντρική Αφρική - Τζενίβα)

Κμερούν: Λαζάρε Αντινγκόνο (Καμερούν)

Ρουάντα: Βέτσεσλαβ Καβετζία (Κροατία)

Μάλι: Χιου Οκανσέ (Γαλλία - Νιόν)

Σενεγάλη: Αμπουραχμάνι Ν'Ντιαγέ (Σενεγάλη - Γυναικεία ομάδα Βιλερμπάν)

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software