Γιάννης Μάνος: «Θέλουμε έναν Κόροιβο με ξεκάθαρη ταυτότητα και ελκυστικό μπάσκετ»
Ο προπονητής του Κόροιβου, Γιάννης Μάνος, μίλησε στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.Κ. για τη νέα σεζόν, το «χτίσιμο» ενός ανταγωνιστικού συνόλου, τους στόχους της ομάδας και την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να τη χαρακτηρίζει.
Ο Έλληνας τεχνικός στάθηκε στη σημασία της καθημερινής δουλειάς, της σκληρής άμυνας και του ελκυστικού μπάσκετ, ενώ αναφέρθηκε και στον υψηλό βαθμό ανταγωνισμού της Elite League, θέτοντας ως στόχο ένα ακόμη βήμα προόδου σε σχέση με την περσινή παρουσία στα play-offs.
Με την έναρξη της νέας σεζόν να πλησιάζει, σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Κόροιβος και ποια είναι τα βασικά πράγματα που θέλετε να έχετε βάλει σε τάξη μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι;
«Ο Κόροιβος βρίσκεται ακόμη στο πρώτο μισό της προετοιμασίας και αυτή τη στιγμή το βασικό ζητούμενο είναι να ενώσουμε τα κομμάτια της ομάδας και να δημιουργήσουμε ένα σύνολο με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καινούργια ομάδα, αφού από το περσινό ρόστερ έχουν παραμείνει μόλις τρία παιδιά. Επομένως, πολλά πράγματα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή και αυτό απαιτεί χρόνο, καθημερινή δουλειά και υπομονή.
Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για τη συνέχεια. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να αποκτήσουμε χημεία μέσα στο γήπεδο και σταδιακά να περάσουμε στους παίκτες τις αρχές και τους κανόνες με τους οποίους θέλουμε να αγωνιζόμαστε.
Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι να μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η προετοιμασία είναι μια διαδικασία στην οποία κάθε μέρα πρέπει να κερδίζεις κάτι. Να διορθώνεις ένα λάθος, να προσθέτεις ένα καινούργιο στοιχείο και να κάνεις ένα ακόμη βήμα προς την ομάδα που θέλεις να παρουσιάσεις όταν ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια».
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, τόσο για εσάς προσωπικά όσο και για τον οργανισμό;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά μια ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Πέρυσι ο Κόροιβος κατάφερε να φτάσει στα play-offs και, φυσικά, θέλουμε να προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία. Από εκεί και πέρα, θα δούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.
Δεν θέλουμε, όμως, να βάζουμε από τώρα μακροπρόθεσμους στόχους και να λέμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τερματίσουμε σε μια συγκεκριμένη θέση. Η φιλοσοφία μας είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι. Η Elite League είναι ένα πρωτάθλημα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και πολλές μεταβλητές. Υπάρχουν τραυματισμοί, απουσίες, διαφορετικές αγωνιστικές συνθήκες, ακόμη και η ημέρα στην οποία θα βρεθεί μια ομάδα.
Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στη διαδικασία. Να δουλεύουμε σωστά, να βελτιωνόμαστε και να προσπαθούμε κάθε φορά να είμαστε καλύτεροι από το προηγούμενο παιχνίδι. Αν στο τέλος αυτής της διαδρομής αυτό μας οδηγήσει ξανά στα play-offs και μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, θα είναι πολύ σημαντικό».
Τι θα θέλατε να χαρακτηρίζει τον Κόροιβο από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της νέας σεζόν; Υπάρχουν συγκεκριμένα αγωνιστικά στοιχεία στα οποία θέλετε να αναγνωρίζει κάποιος την ομάδα σας;
«Το πρώτο στοιχείο που θέλω να χαρακτηρίζει τον Κόροιβο είναι η σκληράδα στην άμυνα. Θέλω να είμαστε μια ομάδα που θα βάζει δύσκολα στον αντίπαλο, θα έχει ένταση, ενέργεια και θα παλεύει για κάθε κατοχή. Αυτή είναι μια βάση πάνω στην οποία θέλουμε να χτίσουμε.
Από εκεί και πέρα, θέλω να παίξουμε γρήγορο μπάσκετ, γιατί είναι κάτι που μου αρέσει ως προπονητή. Θέλω να έχουμε ρυθμό, να αξιοποιούμε τις κατοχές μας και, φυσικά, όλα αυτά να γίνονται μέσα στους κανόνες και στις αρχές που έχουμε θέσει ως ομάδα.
Παράλληλα, θέλουμε ένα μπάσκετ που θα είναι ελκυστικό για τον κόσμο. Προφανώς τα αποτελέσματα είναι το σημαντικότερο κομμάτι στον αθλητισμό, όμως ο κόσμος θέλει να βλέπει μια ομάδα που προσπαθεί, που τρέχει, που έχει ενέργεια και που δημιουργεί. Θέλουμε, λοιπόν, ο Κόροιβος να έχει πολλές κατοχές, να παίζει με ταχύτητα και ένταση και να παρουσιάζει μια εικόνα που θα κάνει τον κόσμο να χαίρεται να τον παρακολουθεί.
Αυτό είναι το μπάσκετ που θέλουμε να υπηρετήσουμε και πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία δουλεύουμε από την αρχή της προετοιμασίας».
Τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο ενόψει της νέας σεζόν;
«Με κάνει αισιόδοξο το γεγονός ότι βρίσκομαι σε έναν οργανισμό που δουλεύει πολύ καλά και μας παρέχει τις συνθήκες που χρειαζόμαστε για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Έχουμε το γήπεδο στη διάθεσή μας, μπορούμε να δουλεύουμε καθημερινά, πρωί και απόγευμα, και υπάρχουν άνθρωποι γύρω από την ομάδα που στηρίζουν την προσπάθεια.
Από εκεί και πέρα, η δική μας ευθύνη είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνθήκες μέσα στο γήπεδο. Να δουλέψουμε με τους παίκτες και να προσπαθήσουμε να πάρουμε από τον καθένα το καλύτερο που μπορεί να δώσει. Για εμένα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του προπονητή: να βοηθήσει κάθε παίκτη να εξελιχθεί και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να γίνει καλύτερη και η ομάδα.
Είναι, βέβαια, ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν έχουμε παίξει ακόμη φιλικό παιχνίδι, ενώ οι ξένοι παίκτες μας εντάσσονται στην ομάδα λίγο αργότερα. Όταν θα έχουμε όλους τους παίκτες μαζί, θα προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στη φιλοσοφία και στον τρόπο δουλειάς μας.
Τότε θα έχουμε και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκεται πραγματικά η ομάδα. Αυτή τη στιγμή προέχει η καθημερινή δουλειά και η δημιουργία των σωστών βάσεων».
Η Elite League αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά μέσα στη σεζόν και τι πρέπει να έχει ο Κόροιβος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος;
«Νομίζω ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από το περσινό. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ο Πανιώνιος, που θεωρώ ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες, τόσο λόγω μπάτζετ όσο και λόγω της ποιότητας που έχει.
Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν αρκετές ομάδες που έχουν ενισχυθεί σημαντικά. O Πανερυθραϊκός, ο Κρόνος, το Ψυχικό είναι ομάδες που έχουν δυναμώσει, ενώ υπάρχουν και ιστορικές ομάδες, όπως ο Αμύντας, που γνωρίζουν πολύ καλά την κατηγορία και τις απαιτήσεις της. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πρωτάθλημα με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό.
Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Ακόμη και μια ομάδα που θεωρητικά βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο μπορεί να σε δυσκολέψει, αν δεν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και έτοιμος να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της αναμέτρησης.
Για τον Κόροιβο, λοιπόν, το πρώτο ζητούμενο είναι να γίνει μια σκληρή και ανταγωνιστική ομάδα. Να χτυπάει όλα τα παιχνίδια, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και την έδρα. Να έχει διάρκεια, χαρακτήρα και συνέπεια. Σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα δεν αρκεί να είσαι καλός για κάποια διαστήματα. Πρέπει να μπορείς να ανταποκρίνεσαι σε κάθε παιχνίδι και να μένεις μέσα στη διεκδίκηση μέχρι το τέλος.
Γι’ αυτό και επιστρέφω στη φιλοσοφία που είπα και πριν: κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε και στο τέλος να κάνουμε τον απολογισμό μας».
Με τι θα είστε ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν;
«Θα είμαι ικανοποιημένος αν η ομάδα καταφέρει να κάνει ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Θέλουμε να μπούμε ξανά στα play-offs και, από εκεί και πέρα, να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε περισσότερο.
Αυτό θα αποτελούσε για εμένα μια επιτυχία, γιατί θα σήμαινε ότι ο Κόροιβος όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του, αλλά έκανε και ένα ακόμη βήμα μπροστά.
Βέβαια, μέχρι να φτάσουμε εκεί υπάρχει πολύς δρόμος. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κοιτάμε τόσο μακριά. Προέχει να φτιάξουμε την ομάδα, να αποκτήσουμε χημεία, να δουλέψουμε πάνω στην αγωνιστική μας ταυτότητα και να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι κάθε μέρα. Αν στο τέλος αυτής της διαδικασίας έχουμε καταφέρει να κάνουμε αυτό το ένα βήμα παραπάνω, τότε θα είμαι πραγματικά ικανοποιημένος».