Γκουζίνη: "Να εκμεταλλευτούμε τη διοργάνωση του EuroBasket Women 2025"
Η Λία Γκουζίνη μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει το ελληνικό μπάσκετ για να παράγει αθλητές και αθλήτριες υψηλού επιπέδου με μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά και για την χρυσή ευκαιρία της διοργάνωσης ενός ομίλου και της τελικής φάσης του EuroBasket Women 2025.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
- Πώς θα αξιολογούσατε την πορεία της Εθνικής Κορασίδων το φετινό καλοκαίρι;
"Η Εθνική Κορασίδων πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί από την αρχή, να μείνει δηλαδή στην Α' Κατηγορία. Οι αθλήτριες στην πρώτη ουσιαστικά συμμετοχή τους σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, γιατί λόγω του κορονοϊού δεν πήραν μέρος στο "Τουρνουά Φιλίας" ως παγκορασίδες, ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο τρόπο. Προσαρμόστηκαν σε πολλά καινούργια πράγματα, έγιναν ομάδα σε μικρό χρονικό διάστημα και κατέκτησαν έναν πολύ δύσκολο στόχο. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επιτυχία είχε το staff της Εθνικής Κορασίδων, όπου ο καθένας από την πλευρά του, δούλεψε και εργάστηκε σκληρά για να γίνει εφικτή η υλοποίηση αυτού του στόχου. Πιστεύω ότι πετύχαμε γιατί δημιουργήσαμε μια οικογένεια, υπηρετήσαμε την Ελλάδα και βάλαμε εαυτούς κάτω από την ομάδα".
- Με την πολυετή εμπειρία που διαθέτετε από τα παρκέ, ποιο θεωρείτε πως είναι αυτό που επιβάλλεται να διορθωθεί άμεσα στο ελληνικό μπάσκετ για να επιστρέψουμε στη μαζική παραγωγή αθλητών;
"Η προβολή του αθλήματος είναι πολύ σημαντική για να έρθουν περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ. Στην Ελλάδα όμως, αυτό γίνεται μετά από μεγάλες επιτυχίες, όπως η κατάκτηση του '87, που τότε ξεκίνησε ουσιαστικά τη ενασχόληση με το άθλημα για πολλά παιδιά. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να "παράγουμε" αθλητές και αθλήτριες, ξεκινώντας την παραγωγική διαδικασία από τις πολύ μικρές ηλικίες. Να μάθουν τα παιδιά τα βασικά του μπάσκετ (ντρίμπλα, πάσα, σουτ) για να μπορέσουν να έρθουν οι επιτυχίες. Έτσι, θα έχουμε μια συνέχεια και δεν θα υπάρχουν φωτοβολίδες. Να βγαίνει, δηλαδή, μια καλή φουρνιά, να παίρνει μετάλλιο και την επόμενη χρονιά να πέφτουμε κατηγορία. Είναι πολύ σημαντικό το ελληνικό μπάσκετ να αποκτήσει μια ταυτότητα με βάση τη σωματοδομή μας, καθώς δεν έχουμε ψηλά παιδιά".
- Πώς μπορεί να βελτιωθεί η διαδικασία μετάβασης των νεαρών αθλητριών στο υψηλότερο επίπεδο και σταδιακά η ένταξη στην Εθνική Γυναικών;
"Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον τα παιδιά δεν πάνε στα ανοιχτά γήπεδα για να παίξουν μονό, να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να χαρεί το παιχνίδι, πρέπει αυτό να γίνει μέσα από τις ομάδες. Πρέπει να υπάρξει επίσης ένα οργανωμένο σύστημα σε όλη την Ελλάδα, που θα στοχεύει σε παιδιά, θα τα προπονεί και θα τα προετοιμάζει για τις εθνικές ομάδες. Οι σύλλογοι και η ομοσπονδία πρέπει να είναι συγκοινωνούντα δοχεία για να πετύχουμε. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να μπορέσει μια αθλήτρια να παίξει σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να γνωρίζει τα βασικά. ΟΙ ομάδες πρέπει να παρέχουν ασφάλεια στους προπονητές, να μην τους κρίνουν μόνο από τα αποτελέσματα, ώστε κι αυτοί να μην προσπαθούν να κρύβουν τις αδυναμίες των παικτών τους μέσα από τα συστήματα. Να τους αφήνουν να αναδεικνύουν το ταλέντο μέσα από συνεργασίες δύο και τριών ατόμων. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε το EuroBasket Women 2025, στο οποίο είμαστε διοργανωτές ενός ομίλου και της τελικής φάσης. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα για να πετύχουμε ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω".
- Έχετε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην προπονητική σας καριέρα τα τελευταία χρόνια, τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε στο εγγύς μέλλον;
"Η μετάβαση από το αγωνιστικό κομμάτι στην προπονητική ήταν πολύ ομαλή. Ήταν μια καθαρά προσωπική επιλογή να σταματήσω το μπάσκετ και να κάνω οικογένεια. Ήθελα πάντα να ασχοληθώ με την προπονητική γιατί είναι κάτι που με εκφράζει και με συναρπάζει. Ο βασικός μου στόχος είναι να εξελίσσομαι, να μη μένω στάσιμη και να μην καταπατήσω ποτέ τις αρχές μου, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως προπονήτρια. Είμαι ανοιχτή σε προκλήσεις που θα εμφανιστούν, κάνοντας επιλογές που εγώ θέλω και μπορώ να υλοποιήσω".