Μανουσέλης: "Βασικές αρχές και στόχευση για τον παίκτη - σταρ"

| Δελτία Τύπου

manouselis2 Ο Μάνος Μανουσέλης ήταν ο ομιλητής του νέου διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ με στόχο την επιμόρφωση των μελών του. Ο προπονητής των Shanghai Sharks ανέλυσε το θέμα "αξιοποίηση και περιορισμό του παίκτη - σταρ" με την ομίλια του να μεταδίδεται ζωντανά μέσω Facebook LIVE στη σελίδα του Συνδέσμου. 

Η βασική αρχή της ομιλίας του στηριζόταν σε μια ιδιόμορφη εξίσωση που χρησιμοποιεί προκειμένου να καταλήξει στο αποτέλεσμα που επιζητά κάθε φορά, είτε για προπόνηση είναι για αγώνα.

Ποιος + Γιατί = Τι + Πώς

Στη διάρκεια της ομιλίας του επισημάνθηκαν δύο ουσιαστικοί παράγοντες, ο αριθμός των πασών που γίνονται στον αγώνα και ο χρόνος που έχει την μπάλα στα χέρια του ένας παίκτης πριν εκτελέσει. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός πως βάσει στατιστικών, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα ενός σουτ δεδομένου του χρόνου που έχει ο παίκτης την μπάλα στα χέρια του, πριν κάνει την προσπάθεια.

manouselis-webinar2

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον περιορισμό ενός παίκτη - σταρ και με την άμυνα πάνω του τέθηκαν κάποιες βασικές αρχές:
1) ο προσωπικός του αντίπαλος να είναι κοντά στα 4/4 με χέρι στην μπάλα
2) να ωθείται σε σουτ μετά από ντρίμπλα
3) η δουλειά στα σκριν μακριά από την μπάλα
4) η επαφή μαζί του όταν δεν έχει την μπάλα
5) η απαγόρευση της διείσδυσης
6) η προσπάθεια της άμυνας ώστε να μην είναι ταυτόχρονα τόσο εκτελεστής όσο και δημιουργός

Επισημάνθηκε η σημασία της ομαδικής άμυνας, κι όχι μόνο του προσωπικού του αντιπάλου, μέσω του positioning και των αποστάσεων. Όσον αφορά στην επίθεση πάνω του, χρησιμοποίησε παραδείγματα κατά τα οποία μπορεί να υποχρεωθεί να αμυνθεί, να υποστεί φθορά και να κουραστεί. Είτε σε πρώτο χρόνο (πάνω στην μπάλα) είτε σε δεύτερο (μακριά από αυτή).

manouselis-webinar3

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση του παίκτη - σταρ αναφέρθηκε στην ανάγκη για κατανόηση από την πλευρά του, της κουλτούρας της ομάδας και της φιλοσοφίας του προπονητή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μάνος Μανουσέλης, είναι σημαντικό να του μεταδοθούν βασικές αξίες της ομάδας, όπως η μεταφορά της μπάλας, οι κανόνες του παιχνιδιού και να επισημανθεί η ανάγκη να υπηρετήσει πρώτος ο ίδιος τη φιλοσοφία, προκειμένου να δώσει το παράδειγμα σε όλους.

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από συναδέλφους μέσα από τη σελίδα του ΣΕΠΚ στο Facebook.

* Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη του Πάσχα 21 Απριλίου στις 16:00 με ομιλητή τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα "προγραμματισμός προπόνησης".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software