Βίνσεντ: "Μην κάνετε τα ίδια λάθη"

| Δελτία Τύπου

vincentΟ Σαμ Βίνσεντ επιστρέφει στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά για να διδάξει στο Διεθνές Σεμινάριο που διοργανώνει στις 25-26-27 Απριλίου το ACS και ο ΣΕΠΚ. Ο έμπειρος προπονητής (πρώην head coach των Charlotte Bobcats) μίλησε στο Sepk.gr για τη χώρα μας και την προπονητική.

Ο Βίνσεντ είχε περάσει για ένα πολύ σύντομο διάστημα από τον Άρη (αγωνίστηκε ένα μόνο παιχνίδι), ενώ στο τέλος της δεκαετίας του '90 είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λάρισας, για μια μικρή όμως χρονική περίοδο. Έκτοτε προπόνησε στο NBDL, σε διεθνές επίπεδο με την εθνική Νιγηρίας και στο ΝΒΑ με τους Bobcats.

Θα επιστρέψετε στην Ελλάδα. Τι θυμάστε από το σύντομο πέρασμα σας στον Άρη (παίκτης) και στη Λάρισα (προπονητής);

Έχω καλές αναμνήσεις. Είχα απολαύσει τις ημέρες που έζησα τόσο στον Άρη, όσο και στη Λάρισα, έστω κι αν για διάφορους λόγους το διάστημα που έμεινα στην Ελλάδα ήταν σύντομο. Στον Άρη έπαιξε ρόλο τόσο η δική μου ανωριμότητα, όσο και η κακή πληροφόρηση από τον τότε εκπρόσωπο μου, ενώ τη δεύτερη φορά η αιτία της αποχώρησης είχε να κάνει με θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση της ομάδας. Ελπίζω ακόμη ότι μια μέρα θα είμαι σε θέση να ολοκληρώσω μια γεμάτη σεζόν στην Ελλάδα και να βοηθήσω την ομάδα να φτάσει στην επιτυχία.

Έχετε διαφορετικές προπονητικές εμπειρίες από το ΝΒΑ, το NBDL, την Ευρώπη και την εθνική Νιγηρίας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που παρατηρήσατε;

Η μεγαλύτερη διαφορά που βίωσα έχει να κάνει με τον επαγγελματισμό και την οργάνωση των ομάδων.

Δουλέψατε και στην γυναικεία και στην ανδρική ομάδα της Νιγηρίας. Ποια είναι η διαφορά στη συνεργασία με αθλητές και αθλήτριες;

Οι ανδρικές ομάδες είναι πιο αθλητικές, αλλά συνήθως αυτό συνδυάζεται με μεγαλύτερη εγωισμό, ενώ αντίθετα οι γυναίκες είναι πιο πιστές και αφοσιωμένες στο να ακολουθήσουν οδηγίες και είναι πιο συγκεντρωμένος στο ομαδικό παιχνίδι.

Σε ποια σημεία θα επικεντρωθείτε στις ομιλίες σας;

Στην transition offense και στα early pick-n-roll.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους προπονητές και ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε λάβει στο ξεκίνημα σας;

Η συμβουλή μου στους νέους προπονητές είναι να εντοπίσουν έναν μέντορα και να μάθουν δίπλα του και από τις εμπειρίες του. Θα τους γλιτώσει από τη διαδικασία να κάνουν οι ίδιοι όλα τα λάθη. Η καλύτερη μου συμβουλή είναι να δουλεύουν πάντα σκληρά και να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με τους παίκτες τους.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software