Ραχωβίτσας: "Στόχος είναι η εξέλιξη των παιδιών"
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος παίδων της ΕΣΚΑ μετά από δώδεκα αγωνιστικές. Το 12/12 που έχει το τριφύλλι το διατηρεί στην κορυφή, δεν αποτελεί όμως το πρώτο μέλημα του συλλόγου σε ό,τι έχει να κάνει με τα αναπτυξιακά τμήματα. Πρωτεύον είναι η εξέλιξη και η αθλητική πρόοδος των παικτών, όπως επίσης η μετάδοση ερεθισμάτων που θα τα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο τον αθλητισμό, σύμφωνα με τον προπονητή της παιδικής ομάδας των πρασίνων, Μιχάλη Ραχωβίτσα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:
Για το πλάνο που υπάρχει στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού: "Σαν Ακαδημία, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός λειτουργεί για πέμπτη σεζόν με τη συγκεκριμένη δομή, στο ΟΑΚΑ κυρίως, έχοντας επίσης μια βάση στα νότια προάστια, αλλά και τα τμήματα υποδομής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε παιδιά και αθλητές με τη σωστή νοοτροπία, το οποίο θα τα βοηθήσει στη ζωή τους. Δεν κοιτάμε μόνο όσα γίνονται μέσα στο παρκέ, αλλά το γενικότερο πλαίσιο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την παιδεία τους. Μακάρι, αυτό να συνδυαστεί με την παραγωγή αθλητών υψηλού επιπέδου. Ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι κάτι απλό και εύκολο, θα είναι κέρδος αν οι μικρότερες κατηγορίες γεμίσουν από παιδιά που προέρχονται από την Ακαδημία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Όλα αυτά να συνοδεύονται φυσικά με μια καλή ακαδημαϊκή πορεία. Πρωταρχικώς στόχος άλλωστε είναι η μόρφωση".
Για τη δυνατότητα παραγωγής παικτών στην Ελλάδα: "Ουσιαστικά τα παιδιά είναι βαριά εργαζόμενοι, αν αναλογιστούμε το σχολείο, τις δραστηριότητες εκτός αυτού, τον αθλητισμό. Όπως για να γίνεις γιατρός, πρέπει να διαβάσεις πολλές ώρες, έτσι αντίστοιχα για να γίνεις αθλητής υψηλού επιπέδου, πρέπεια να προπονείσαι πολλές ώρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχολικός αθλητισμός, που θα βοηθούσε προκειμένου τα παιδιά να έχουν πιο συχνή επαφή. Η καθημερινότητά τους είναι τόσο φορτωμένη και πιεσμένη, που κάνει πιο δύσκολο το έργο. Με πολλές ώρες στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, φροντιστήρια κ.α.) είναι κουρασμένα πολλές φορές στην προπόνηση, οπότε δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Σε σχέση με το παρελθόν, τα παιδιά μπαίνουν πιο νωρίς στο άθλημα. Ο όγκος είναι μεγαλύτερος, οι ακαδημίες περισσότερες, αλλά αυτά τα παιδιά που μένουν μακροχρόνια στο άθλημα είναι λιγότερα. Νομίζω το πρόβλημα είναι περισσότερο κοινωνικό, κι όχι αθλητικό. Δυστυχώς, τα εξωτερικά ερεθίσματα δεν επιτρέπουν στα παιδιά να μείνουν αφοσιωμένα στον αθλητισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πράγματα έχουν μεγαλώσει πολύ στο μυαλό των παιδιών, κοιτάζουν αμέσως το επαγγελματικό κομμάτι και χάνουν τη χαρά του παιχνιδιού. Οπότε, αν κάτι δεν πάει καλά, έτσι όπως το έχουν αυτά στο μυαλό τους, απογοητεύονται εύκολα και απότομα, με αποτέλεσμα να σταματάνε την προσπάθεια. Δεν παίζουν για να χαρούν το παιχνίδι και στην πορεία να δουν που μπορούν να φτάσουν. Βάζουν από πολύ νωρίς τον πήχη ψηλά και όταν δεν το ξεπερνούν, απογοητεύονται και σταματάνε την προσπάθεια".
Για τους στόχους του Παναθηναϊκού: "Δεν κοιτάζουμε τα πράγματα με βάση αποκλειστικά τις νίκες, δεν οριοθετούμε με αυτές ως γνώμονα το πώς προχωράμε. Οι στόχοι αφορούν στην εξέλιξη των παιδιών, στην πρόοδό τους. Αν ταυτόχρονα έρθουν οι νίκες, αυτό σίγουρα είναι ευχάριστο γιατί βοηθάει στην αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία, που είναι πολύ σημαντικές, ειδικά σε τόσο νεαρούς αθλητές. Αν πάρεις ένα πρωτάθλημα σε επίπεδο παίδων ή εφήβων, δεν σημαίνει ότι θα κάνεις καριέρα. Σημαντικό λοιπόν, είναι να δουλεύεις διαρκώς για να ξεπερνάς τα όριά σου και να εξελίσσεσαι. Το πιο σπουδαίο είναι στο τέλος της σεζόν, όλοι οι παίκτες να έχουν γίνει καλύτεροι και να έχουν εξελιχθεί. Οι νίκες είναι κάτι που προκύπτει στην πορεία".