Ο Αλέκος Δάγλας στο sepk.gr
Ξεκινώντας τη χρονιά στον Ηλυσιακό και συνεχίζοντας την στις Εσπερίδες ο Αλέκος Δάγλας έζησε τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου μπάσκετ σε σχέση με το ανδρικό και μέσω του sepk.gr μιλάει για το επίπεδο του, τα προβλήματα και κάνει τη δική του πρόταση για τη βελτίωση του πρωταθλήματος.
Την περασμένη Κυριακή (16/2) η ομάδα του, οι Εσπερίδες, κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδος, ενώ παράλληλα λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος βρίσκονται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος. Έτσι παρότι βρίσκεται στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ λίγους μήνες, «βούτηξε» αμέσως στα «βαθιά» και μπορεί από πρώτο χέρι να εκφράσει την άποψη του επί του θέματος.
«Το επίπεδο του πρωταθλήματος έχει ανέβει πολύ, κυρίως μετά την επάνοδο των δύο ξένων παικτριών» παρατήρησε ο Αλέκος Δάγλας, για να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα: «Ειδικά φέτος γίνεται ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα με πέντε ομάδες να διεκδικούν ως την τελευταία αγωνιστική τον τίτλο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και για την παραμονή και θεωρώ πως συνολικά το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό».
Όσο για τα προβλήματα του γυναικείου μπάσκετ; «Δεν υπάρχουν πολλές καλές Ελληνίδες παίκτριες. Υπάρχουν καλές, αλλά όχι πολλές. Εκεί είναι το πρόβλημα» υπογράμμισε για να εξηγήσει τους λόγους για αυτό το φαινόμενο: «Το γυναικείο μπάσκετ δεν είναι επαγγελματικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η επαγγελματική νοοτροπία, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει επαγγελματική προοπτική. Δεύτερον δεν γίνεται πολύ καλή δουλειά στις υποδομές, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος για να βγουν καλές αθλήτριες.
Βλέπουμε δηλαδή ότι οι καλές παίκτριες είτε φεύγουν για το εξωτερικό, είτε είναι μεγάλες σε ηλικία. Έτσι όταν σε μερικά χρόνια αυτές αποσυρθούν, δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχες αντικαταστάτριες».
Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές μεταξύ ανδρικού και γυναικείου μπάσκετ; «Οι 3-4 κορυφαίες ομάδες του γυναικείου φτάνουν στο επίπεδο οργάνωσης, προπόνηση και νοοτροπίας ομάδων της ανδρικής Α2. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άποψη ποιότητας δουλειάς.
Αν εξαιρέσουμε, όμως, αυτές τις ομάδες βλέπουμε αρκετά προβλήματα. Είναι πολλά τα σωματεία που στηρίζονται σε 5-6 αθλήτριες, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια για τις προπονήσεις και φυσικά για τους αγώνες».
Ο Αλέκος Δάγλας δεν πιστεύει ότι η Ελληνίδα παίκτρια έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Έλληνα παίκτη. Ουσιαστικά η μόνη διαφορά έχει να κάνει «με τις μεταπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα. Ο προπονητής πρέπει να δουλέψει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει δηλαδή να κάνει την αθλήτρια να αισθάνεται καλύτερα, να προσφέρει τόσο σε αυτή, όσο και στην ομάδα ψυχολογική τόνωση και υποστήριξη. Τουλάχιστον στο υψηλό επίπεδο όλα τα άλλα είναι τα ίδια. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Ακολούθως ο προπονητής των Εσπερίδων κάνει και τη δική του πρόταση για τη βελτίωση του πρωταθλήματος. «Κατά την προσωπική μου άποψη είναι επιτακτική ανάγκη να διεξαχθούν πλέι-οφ στο τέλος της χρονιάς. Το επίπεδο των 4-5 κορυφαίων ομάδων είναι εξαιρετικό και τα πλέι-οφ θα τονώσουν το ενδιαφέρον . Θα γίνουν πολύ δυνατά παιχνίδια, που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο άθλημα. Είναι ένα από τα πρώτα βήμα που πρέπει να γίνουν».