Συρόπουλος: "Ο ΣΕΠΚ έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στις επιτυχίες των Ελλήνων προπονητών στο εξωτερικό"

Ο Σίμος Συρόπουλος γεύτηκε μια σπουδαία ομαδική και προσωπική επιτυχία στη Σαουδική Αραβία καθώς κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή με την ομάδα γυναικών της Αλ Χιλάλ, αλλά κι αυτόν τον καλύτερου προπονητή της χρονιάς στη χώρα του Κόλπου. Ο πολύπειρος τεχνικός με τη μακρά πορεία στους ελληνικούς πάγκους μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την απόφαση να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία, τον τρόπο δουλειάς, τη μεθοδολογία και τις σκέψεις του.

 Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Πως προέκυψε η προοπτική της Σαουδικής Αραβίας και γιατί πήρατε την απόφαση να το δοκιμάσετε;
"Η προοπτική προέκυψε πριν δύο καλοκαίρια όταν ο συνάδελφος και φίλος, Στράτος Κουκουλεκίδης, γυρνώντας από τη Σαουδική Αραβία κι έχοντας πάρει το νταμπλ με την Al Hilal, μεταξύ σοβαρού και αστείου στην αρχή, μου είπε ότι στο club σκέφτονται να κάνουν γυναικείο τμήμα και ψάχνουν προπονητή. Κάπως έτσι έστειλα το βιογραφικό μου. Κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο ήρθαμε σε επαφή, έγιναν κάποιες συνεντεύξεις διαδικτυακά και προέκυψαν η πρόταση και το συμβόλαιο με την Al Hilal.

Οι τρεις ποιο σημαντικοί λόγοι που με οδήγησαν στο να πάρω αυτή την απόφαση ήταν: Πρώτον ήταν κάτι που ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να κάνω, αλλά το timing δεν ήταν ποτέ σωστό, είτε για οικογενειακούς, είτε για οικονομικούς λόγους. Δεύτερον η προσφορά της Al Hilal ήταν δελεαστική σε όλα τα επίπεδα και τρίτον η δυσπραγία και αφερεγγυότητα των ελληνικών συλλόγων τα τελευταία χρόνια".

- Πώς είναι το επίπεδο στο πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών της χώρας;
"Σε μια χώρα στην οποία ο γυναικείος αθλητισμός ξεκίνησε επίσημα πριν από πέντε χρόνια, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που ουσιαστικά είναι στα σπάργανα. Αν το συνέκρινα με το πρωτάθλημα της Ελλάδας, θα έλεγα ότι οι καλές ομάδες στις Σαουδικής Αραβίας είναι στο επίπεδο των μεσαίων ομάδων Α2 της Ελλάδας. Βέβαια το επίπεδο των ξένων παικτριών είναι πολύ υψηλό. Χαρακτηριστικά αναφέρω απλά ότι η περσινή μας ξένη ήταν η Σιέρα Μουρ, που φέτος στην Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ".

- Πώς είναι η καθημερινότητα για έναν Έλληνα στη Σαουδική Αραβία, τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά.
"Θα ξεκινήσω από το κοινωνικό και για όσους δεν γνωρίζουν το Ριάντ, η πρωτεύουσα της χώρας στην οποία βρίσκεται η Al Hilal, είναι μία πόλη δέκα εκατομμυρίων κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει οτιδήποτε θες να κάνεις. Από θέατρα, κινηματογράφους, όπερες, εκθέσεις, πάρκα, μεγάλα mall, μουσεία, γενικά ό,τι μπορεί κάποιος να βάλει στο μυαλό του γίνεται στο Ριάντ αυτό τον καιρό.

Όσο για τα επαγγελματικά, συγκρινόμενα πάντα με την Ελλάδα, τα πράγματα εδώ είναι πολύ καλύτερα. Εγώ πχ έχω δύο συνεργάτες, τον Παύλο Γκότση, που είναι ο assistant coach της ομάδας, και τον Θοδωρή Αξιαρλή, που είναι ο strength and conditioning coach. Έχουμε φυσικοθεραπεύτρια, η οποία ασχολείται μόνο με την ομάδα, υπάρχει φροντιστής που λύνει όλα τα μικρά προβλήματα που τρέχουν κάθε μέρα γύρω από το τμήμα του συλλόγου, η έφορος της ομάδας η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το τμήμα και από πάνω βρίσκεται ο CEO, ο οποίος δίνει τις βασικές κατευθύνσεις στην αρχή της χρονιάς".

- Πώς αντιμετωπίζεστε ως Έλληνας προπονητής στο εξωτερικό;
"Ο προπονητής στο εξωτερικό γενικώς αντιμετωπίζεται με τεράστιο σεβασμό που είναι ίσως το πιο σημαντικό για εμάς που ασκούμε αυτό το επάγγελμα. Και ειδικά ο Έλληνας προπονητής έχει πολύ μεγάλη αναγνώριση γιατί όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν δουλέψει στο εξωτερικό έχουν κάνει λαμπρές πορείες. Δεν σας κρύβω, όταν με ρωτάνε ποιο είναι το μυστικό των Ελλήνων προπονητών που πετυχαίνουν στο εξωτερικό, τους λέω ότι πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο ΣΕΠΚ με τη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με την αναβάθμιση του επιπέδου των Ελλήνων προπονητών".

- Τι είναι αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο διάστημα που ζείτε και εργάζεστε στη χώρα;
"Καθαρά στο αθλητικό κομμάτι αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι με όλους όσους συνεργάζομαι είναι επαγγελματίες στο είδος τους, είτε αυτό έχει να κάνει με τον έφορο του τμήματος, είτε αυτός που βγάζει το πρόγραμμα του γηπέδου. Ακόμα και ο πρόεδρος της ομάδας είναι επαγγελματίας και υπάρχει ένας κοινός στόχος που είναι και το μότο της Al Hilal: "We are the best, we are the first". Για τη χώρα, αυτό που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι η ταχύτητα με την οποία γίνονται όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει βάλει σαν στόχο ο βασιλιάς της χώρας για το "Vision 2030" και τη μετατροπή της χώρας σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο και έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς".

- Ποιοι οι στόχοι που υπάρχουν στην ομάδα και τη χώρα αναφορικά με την ανάπτυξη του αθλήματος;
"Οι στόχοι της ομάδας είναι ο εξής ένας: Πρωτάθλημα κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα βέβαια προσπαθούμε μέσα από τις δικές μου προτροπές από πέρσι να ενισχύσουμε και τις υποδομές. Ήδη έχουμε δημιουργήσει εδώ κι ένα χρόνο μια δεύτερη ομάδα γυναικών, η οποία προπονείται ταυτόχρονα με την πρώτη και πριν ένα μήνα φτιάξαμε το τμήμα 3x3 basketball. Τα επόμενα βήματα για την επόμενη χρονιά είναι η δημιουργία τμημάτων U18 και U16. Όσο για τη χώρα, με βάση την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι αλλαγές και την όρεξη που είδα για μπάσκετ πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια η εθνική τους ομάδα θα είναι πολύ ανταγωνιστική τουλάχιστον στα πρωταθλήματα της Ασίας".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software