"Ευκαιρία για.... μπασκετικό προβληματισμό"
Μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας του Διεθνούς Σεμιναρίου «Θεσσαλονίκη 2009» το προεδρείο του ΣΕΠΚ κι οι ομιλητές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης πήρε πρώτος το λόγο για να απευθύνει χαιρετισμό: «Η προσπάθεια μας να δώσουμε περισσότερες ιδέες και γνώσεις στους προπονητές της Ελλάδας κι όχι μόνο, ξεκίνησε από τοπικά Σεμινάρια, συνεχίστηκε με το Διεθνές Σεμινάριο Νεαρών Παικτών στην Αθήνα κι είχε ως αποκορύφωμα αυτό το Σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι οι συνάδελφοι προπονητές με τις ομιλίες μας έδωσαν ότι καλύτερο για να μπορούμε να σκεφτόμαστε ακόμη καλύτερα το μπάσκετ.
Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για ήταν ιδιαίτερη τιμή να βρίσκονται κοντά μας. Στο φετινό σεμινάριο είχαμε μεγάλη συμμετοχή κι αυτό είναι ευχάριστο. Οι Έλληνες προπονητές διψούν για να ανταλλάξουν ιδέες και να ψάχνουν να παρακινηθούν για να δώσουν περισσότερα. Θα συνεχίσουμε έτσι. Το μπάσκετ είναι ένα σπορ που μας ταιριάζει και θέλουμε να σπρώξουμε κι άλλους Έλληνες προς αυτό. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να δείξουν το ταλέντο τους».
Στη συνέχεια μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΚ, Θόδωρος Ροδόπουλος που πρόσθεσε: «Είναι ένα πολύ επιτυχημένο σεμινάριο, που αποτελεί τη συνέχεια των τοπικών και του Διεθνούς Νεαρών Παικτών. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια γιατί η επιμόρφωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά -αν όχι το πιο σημαντικό- κομμάτι του Συνδέσμου.
Ο λόγος πήγε μετά στους ομιλητές και στον Λόρενς Φρανκ. «Ήταν μια μεγάλη τιμή και προνόμιο να λάβω την πρόσκληση για να διδάξω στο Σεμινάριο. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μένα κι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλούς ανθρώπους. Το μόνο που μετανιώνω είναι ότι το ταξίδι ήταν σύντομο, καθώς θα ήθελα να μείνω παραπάνω».
Ακολούθως ο Τσάβι Πασκουάλ υπογράμμισε ότι: «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόουτς Γιανννάκη που με τίμησε. Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω, γιατί σε τέτοια σεμινάρια συναντάς προπονητές που μπορείς να ανταλλάξεις ιδέες, που σε βοηθούν να βαδίσεις στον κόσμο του μπάσκετ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τον κόσμο που παρακολούθησε το Σεμινάριο, αλλά και τους υπόλοιπους ομιλητές».
Ακόμη ο Ματέο Μπονιτσιόλι δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θέλω να πω ότι όταν ήμουν νεαρός προπονητής κι ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν είδωλο μου ως παίκτης, αλλά και στη συνέχεια ως προπονητής. Σε αυτό το Σεμινάριο είδα διαφορετικές απόψεις και ιδέες. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία και ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα την πρώτη μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη».
Ο Σούλης Μαρκόπουλος σχολίασε: «Ευχαριστώ πολύ τον Σύνδεσμο που μου έκανε την τιμή να μιλήσω σε αυτό το σεμινάριο. Σε αυτό συμμετέχουν προπονητές από χώρες καταξιωμένες στο μπάσκετ. Ανταλλάξαμε ιδέες και προβληματισμούς που βοηθούν στην περεταίρω ανάπτυξη του αθλήματος. Κάθε χώρα έχει κάτι δικό της να προσφέρει».
Στη συνέχεια οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Στην πρώτη οι προπονητές κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχουν να προτείνουν κάποιον κανονισμό που θα βοηθήσει τη πρόοδο του μπάσκετ.
«Είναι ένα θέμα με το ΝΒΑ. Θέλουμε να κάνουμε το παιχνίδι παγκόσμιο. Έγιναν κάποιες αλλαγές από τη FIBA, ενώ στην Αμερική συζητάμε για τους κανόνες που πρέπει να προσαρμόσουμε. Πρέπει το μπάσκετ να είναι ο πιο συμπαγές, πιο στιβαρό. Εδώ κάνετε διαφορετικά πράγματα, αν κι οι σπουδαίες ομάδες της Ευρώπης κι οι σπουδαίες ομάδες του ΝΒΑ ακολουθούν τις ίδιες αρχές» απάντησε ο Λόρενς Φρανκ.
Ο Τσάβι Πασκουάλ συνέχισε: «Παραμένω ένας ρομαντικός! Αγαπώ το μπάσκετ όπως είναι και δεν θέλω να γίνουν κάποιες αλλαγές. Όσες είναι να γίνουν αναγκαστικά, όμως, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σιγά-σιγά για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Αν από τα 6.25 η γραμμή φτάσει στα 7.25 σίγουρα θα γίνουν τεράστιες αλλαγές, όπως οι αποστάσεις που θα κρατηθούν μεταξύ των παικτών.
Το μπάσκετ σαν παιχνίδι είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, σε σχέση με άλλα αθλήματα. Οι αλλαγές που θα γίνουν, καλό είναι να αργήσουν λίγο. Οι προπονητές είμαστε πολλές φορές τα θύματα, γιατί χρεωνόμαστε πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ειδικά σε ένα παιχνίδι έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάρκεια των τάιμ-άουτ να κάνει διορθώσει. Ο προπονητής φορτώνεται πολλά χωρίς να έχει στη διάθεση του τα όπλα να αλλάξει πολλά».
Επί του θέματος ο Ματέο Μπονιτσιόλι δήλωσε ότι: «Οι παίκτες γίνονται μεγαλύτεροι, δυνατότεροι και εκρηκτικότεροι, ενώ οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες κάθε χρόνο. Θέλουμε οι διαιτητές να πάρουν ξεκάθαρες εντολές, ώστε να μην έχουν περιθώρια να ερμηνεύουν τον κανονισμό όπως αυτοί πιστεύουν. Ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που αφήνει το παιχνίδι. Τα προβλήματα αρχίσουν όταν οι διαιτητές γίνονται πιο σημαντικοί από το παιχνίδι».
Ο Σούλης Μαρκόπουλος αποκρίθηκε ότι: «Πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα κάποια κομμάτια διαιτησίας. Να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κι αμφιβολίες ούτε από παίκτες, ούτε από μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις από διαιτητή σε διαιτητή. Υπάρχουν κανονισμοί που επιδέχονται αλλαγές, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δούμε σε βάθος το θέμα, να ζυγίσουμε τα «συν» και τα «πλην».
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το μπάσκετ σε περισσότερο κόσμο. Θεωρώ ότι το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει προχωρήσει πολύ αθλητικά και τεχνικά. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε περισσότερο με τον κόσμο. Οι κανονισμοί θα πρέπει να προχωρήσουν, μόνο όταν ο κόσμος αρχίσει να καταλαβαίνει το παιχνίδι. Είναι ένα έξυπνο και θεαματικό σπορ. Η κατάσταση που παρουσιάζεται σήμερα στο μπάσκετ, δείχνει ότι πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ακόμη περισσότερο τις ομορφιές του παιχνιδιού. Καταρχήν νομίζω ότι πρέπει να καταλάβει ο κόσμος αυτούς που υπάρχουν, πριν προβούμε σε αλλαγές" κατέληξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.
Μια άλλη ερώτηση είχε να κάνει με το αν οι προπονητές της Ευρωλίγκα θα πρέπει να καταθέτουν την άποψη τους σχετικά με το ποιες ομάδες επιλέγονται στη διοργανώση.
«Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στο μπάσκετ είναι η συνεργασία. Όσο περισσότερη υπάρχει, τόσο καλύτερες θα είναι οι λύσεις. Η διοργανώτρια αρχή έχει τον κύριο λόγο. Ασχολείται όλο το χρόνο να βρει τις καλύτερες λύσεις που αφορούν το άθλημα για να είναι ανταγωνιστικό και εμπορικό και θεαματικό» απάντησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.
«Στο μπάσκετ αυτό που θέλουμε να κάνουμε το παιχνίδι δίκαιο, καθαρό και καλό. Κάποιες στιγμές οι προπονητές της Ευρωλίγκα έχουμε συναντήσεις με τους διαιτητές, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουν αυτοί. Όσο για τους ιδιοκτήτες και τους προέδρους, είναι αυτοί που βγάζουν τις αποφάσεις. Λέμε κι εμείς την άποψη μας, αλλά το δικό μας κομμάτι έχει περισσότερο να κάνει με το παιχνίδι» πρόσθεσε ο Τσάβι Πασκουάλ.
«Η συνεργασία είναι το καλύτερο πράγμα. Οι πρόεδροι κι οι μάνατζερ ξοδεύουν τα λεφτά κι οι προπονητές σκέφτονται το παιχνίδι. Το ίδιο κι οι διαιτητές κι οι παίκτες που πρέπει να έχουν λόγο.. Όλοι έχουν τον ίδιο στόχο: να κάνουν το μπάσκετ όσο το δυνατόν πιο δημοφιλές. Όσο πιο περισσότερο κόσμο ή τηλεθέαση τόσο πλουσιότεροι γινόμαστε, όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά κι αναφορικά με το πώς μας αντιμετωπίζει ο κόσμος» ήταν η άποψη του Ματέο Μπονιτσιόλο.
«Προσωπικά πιστεύω ότι τα κριτήρια πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να δίνεται, όμως, το δικαίωμα σε οποιαδήποτε ομάδα κατορθώνει να πάρει με το σπαθί της τη θέση στην Ευρωλίγκα να μπορεί να παίξει. Δεν πρέπει να είναι προκαθορισμένες οι ομάδες. Έτσι θα γίνει πιο συναγωνιστικό το πρωτάθλημα. Η Ευρωλίγκα προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό και τις αποφάσεις τις παίρνουν αυτοί. Μόνο συμβουλευτικός μπορεί να είναι ο ρόλος των προπονητών» κατέληξε ο Σούλης Μαρκόπουλος.
*Για φωτογραφίες απευθυνθείτε στο 6972928927 (Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)