Οι μοναδικές εμπειρίες της Γεωργίου στις ΗΠΑ

magdageorgiouΗ Μάγδα Γεωργίου έκανε το μεγάλο ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό, καθώς βρέθηκε στις ΗΠΑ με την υποτροφία που προσέφερε ο ΣΕΠΚ κατόπιν της αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η έμπειρη coach κατάγραψε με λεπτομέρεια όσα έζησε και είδε κατά την περίοδο της παραμονής της στην Αμερική και τα μεταφέρει μέσα από το blog της.

Αναλυτικά αναφέρει στο blog της η coach Γεωργίου
«Πριν την αναχώρηση μας προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες σχετικά με τους προπονητές που θα συναντούσαμε και τα προπονητικά προγράμματα που θα παρακολουθούσαμε. Στο παρελθόν, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω προπονητικά προγράμματα ευρωπαϊκών ομάδων, όμως συνάδελφοι που είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ εξέφραζαν με θαυμασμό ότι η οργάνωση που θα συναντούσαμε εκεί θα ήταν εξαιρετική.

Το πρόγραμμά μας, κυρίως, περιελάμβανε καθημερινή παρακολούθηση του αθλητικού προγράμματος της γυναικείας ομάδας του University of Maryland (UM), η οποία βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας. Οι προπονήσεις τους διεξάγονταν νωρίς το πρωί (8.00 πμ) στο «xfinity center», το main court του UM προσθέτοντας τρεις μπασκέτες στο πλάι. Δυο φορές την εβδομάδα μετά την προπόνηση οι αθλήτριες με 3 γυμναστές (έναν εθελοντή, έναν επιβλέποντα του προγράμματος του Πανεπιστημίου, και τον υπεύθυνο της γυναικείας ομάδας) εκτελούσαν πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο ειδικά διαμορφωμένο γυμναστήριο που υπήρχε εντός του γηπέδου αποκλειστικά για τις ομάδες μπάσκετ. Παράπλευρα και κατά την διάρκεια της προπόνησης, υπήρχε στο γήπεδο και η athletic trainer με δυο βοηθούς για την αποκατάσταση μιας αθλήτριας από περσινό σοβαρό τραυματισμό. Στην προπόνηση, επίσης, υπήρχαν 6 βοηθοί προπονητή, εκτός κι εάν απουσίαζαν για λόγους recruitment, που όπως εξήγησαν είναι ευθύνη των 4 βοηθών να παρακολουθούν prospect athletes καθ' όλη την χρόνια. Παρών στις προπονήσεις ήταν και η Director of Operations, Libby Ellis, που η βοήθεια της προς εμάς ήταν σημαντική. Επίσης, υπήρχαν τουλάχιστον 5 εθελοντές, οι οποίοι απασχολούνταν σε διάφορες δουλειές (πχ. για να κρατάνε το scoreboard κτλ).

45545854 513149762527777 832293490061737984 nΤις προπονήσεις δεν τις παρακολουθούσαμε μόνο εμείς, αλλά καθημερινά στην κερκίδα υπήρχαν fans της ομάδας και παλιές παίκτριες. Στο τέλος η coach Frese ευχαριστούσε όλους προσωπικά για την παρουσία τους! Εντυπωσιακό ήταν, επίσης, ότι η ομάδα έχει επιλέξει φέτος μόνο 10 αθλήτριες, όμως στις προπονήσεις συμμετέχει μια ομάδα φοιτητών που την ονομάζουν "scouts", κυρίως για τις ασκήσεις ομαδικής τακτικής. Μας εξήγησαν ότι είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου που εθελοντικά συμμετέχουν στις προπονήσεις της γυναικείας ομάδας με αντάλλαγμα κάποιο τυπικό αθλητικό υλικό. Έτσι παρά τον μικρό αριθμό αθλητριών η προπόνηση διατηρείτε σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο.

Τόσο η coach Frese, όσο και οι βοηθοί της, λόγω καθημερινής μας επαφής περνούσαν μαζί μας αρκετό χρονικό διάστημα με συζητήσεις αναφορικά με την λειτουργία και τη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ μας ανέλυαν πως είναι το καθημερινό τους πρόγραμμα και την υποστήριξη που λαμβάνουν οι αθλήτριες για τις αθλητικές αλλά και ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

45555770 907206282804047 2384566328070504448 nΕπιπλέον, μας προσκάλεσαν σε ένα καθημερινό τυπικό meeting που κάνουν μετά από κάθε προπόνηση τους, όπου συζητάνε θέματα που μπορεί να προέκυψαν στην πρωινή προπόνηση, μελλοντικές υποχρεώσεις της ομάδας και το σχεδιασμό της επόμενης προπόνησης. Ο κάθε βοηθός έχει τον ρόλο του αλλά υπάρχει μια ανοικτή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων. H coach Frese, σε κατ' ιδίαν συζήτηση, μας εξήγησε πως πριν από 17 χρόνια που ξεκίνησε να εργάζεται στο UM, κατέκτησε τον τίτλο του NCAA Tournament Championship, συμμετείχε σε τέσσερα FInal Four και έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται το πρόγραμμα της σε ένα από τα top-5 των ΗΠΑ. Γι' αυτό χρειάστηκε μεθοδικότητα, resources, attitude, attention to detail και ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα, καθώς οι αθλήτριες είναι μικρές σε ηλικία και πρωτεύον μέλημα όλων είναι οι σπουδές τους κι η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, ώστε να αντιμετωπίσουν αργότερα την ζωή. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που όταν μαζεύονται και ενώνουν τα χέρια φωνάζουν "Get Better".

Με ιδιαίτερη χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση να παρακολουθήσουμε και το Σεμινάριο που διοργανώσανε στο βοηθητικό γήπεδο με εισηγητές την coach Frese και τους δυο ιεραρχικά πρώτους βοηθούς. Η ομάδα επίδειξης ήταν οι "scouts". Το πρώτο μέρος του Σεμιναρίου έκλεισε η ομιλία του Stu Singer, sports psychology and mental performance coach for the WNBA's Washington Mystics, University of Maryland Women's Basketball team, Fordham University Women's Basketball team, Connecticut Sun, με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την ψυχολογική προετοιμασία και την παρακίνηση των αθλητών με το motto "be here now". Έπειτα, όλοι παρακολουθήσαμε την κανονική προπόνηση της ομάδας των γυναικών. Στα πλαίσια του Σεμιναρίου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με προπονητές κυρίως από high schools. Επιπλέον, ασυνήθιστο για τα δικά μας δεδομένα ήταν ο χρόνος που αφιέρωναν σε θέματα μάρκετινγκ για την προβολή του προγράμματος, τόσο από την ίδια την coach Frese αλλά και από το υπόλοιπο εξειδικευμένο προσωπικό. Σε όλους τους χώρους των γραφείων που έχει ξεχωριστά η γυναικεία ομάδα και καθένας προπονητής, αλλά και στα αποδυτήρια, στο χώρο που γευμάτιζαν καθημερινά οι αθλήτριες μετά την προπόνηση και στον χώρο που βλέπανε βίντεο, ήταν διακοσμημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύουν το "Maryland Pride".

45593470 320708961845726 1310322753106083840 nΤην πρώτη εβδομάδα της παραμονής μας στην Ουάσιγκτον παρακολουθήσαμε δυο προπονήσεις των Washington Wizards, μία πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και μία μεταξύ δυο αγώνων τους. Οι δυο πρώτοι αγώνες έγιναν στην έδρα τους και ο Senior Vice President of Basketball Operations, Tommy Sheppard μας είχε διασφαλίσει εισιτήρια. Μεταξύ άλλων μάθαμε ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ted Leonsis, έχει ελληνικές ρίζες και στο group των εταιρειών του ανήκει εκτός των άλλων κι η γυναικεία ομάδα μπάσκετ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και αγωνίζεται στο WNBA, οι Mystics.

Οι προπονήσεις των Wizards διεξάγονται σε ένα νέο athletic & entertainment center. Το προπονητήριο έχει δυο courts και η ομάδα τα χρησιμοποιούσε ταυτόχρονα, κυρίως στο κομμάτι της ατομικής προετοιμασίας των αθλητών πριν την προπόνηση. Μας ξενάγησαν στους βοηθητικούς χώρους, στο γυμναστήριο, το training room, στα γραφεία, τον χώρο που γευμάτιζαν οι αθλητές και το προσωπικό (είτε πρωινό είτε μεσημεριανό μετά την προπόνηση που ξεκινούσε συνήθως στις 12.00). Επειδή ο χώρος είναι καινούριος μας εξήγησαν ότι πολλά πράγματα είναι ακόμη υπό κατασκευή. Κάποιοι αθλητές έχουν προσωπικό μάγειρα και δεν γευματίζουν εκεί όπως μας ανέφεραν! Στις προπονήσεις πριν από το πρώτο παιχνίδι οι βοηθοί είχαν τον κύριο λόγο στην διεξαγωγή της προπόνησης, είτε στην ατομική προετοιμασία των αθλητών, είτε στην ομαδική τακτική. Μετά το τέλος των προπονήσεων είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Director of Physical Preparation, Blair O´Donovan για το πως παρακολουθούνται οι αθλητές όσο και με την νεοπροσληφθείσα Assistant coach -με ειδικότητα player development- και παίκτρια των Washington Mystics, Kristi Toliver, αλλά και με τον head coach, Scott Brooks.

45690130 265639353977004 3129252621416660992 nΤην ημέρα μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε μέσα στο γήπεδο ο coach Brooks, μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σκέψεις του και παραδέχθηκε πως είχε το άγχος της πρεμιέρας. Επίσης, κατά τις επισκέψεις μας συνομιλήσαμε με την Ηλέκτρα (Ελληνίδα και αυτή), την μασέζ εδώ και 15 χρόνια της ομάδας που ακολουθεί τις αποστολές σε όλα τα ταξίδια με το ιδιωτικό αεροπλάνο και μας περιέγραψε την καθημερινότητα της με τόσες ιδιαίτερες προσωπικότητες που έχουν αγωνιστεί στην ομάδα.

Οι προπονήσεις όλες βιντεοσκοπούνται και αναλύονται από τον αρμόδιο βοηθό προπονητή, η επιλογή των drills γίνεται από τους βοηθούς και ο coach Brooks πάντα δίνει feedback στο επιτελείο του για την δουλειά τους. Στο προπονητήριο συναντήσαμε και την προπονήτρια της ομάδας 3οn3 των γυναικών, που κατέκτησε πρόσφατα το χρυσό μετάλλιο στους Youth Olympic Games, Kara Lawson η οποία εργάζεται ως television analyst για το ESPN και τους Wizards. Μας εξήγησε ότι παρακολουθεί τις προπονήσεις, ώστε να μπορεί να σχολιάζει την ώρα του αγώνα στο πρόγραμμα της τηλεόρασης. Δυστυχώς η ομάδα ηττήθηκε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μέσα στο «Capital Arena» από τους Miami Heat σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Η έδρα τους δεν ήταν κατάμεστη αλλά η ατμόσφαιρα ήταν όμορφη και δεν υπήρχε φανατισμός. Αποτελεί ένα τρόπο διασκέδασης για τους περισσότερους κι αυτό προσφέρει και ο περιβάλλοντας χώρος εντός του γηπέδου και τα διαφορά events που διαδραματίζονται κατά τις διακοπές του αγώνα.Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το ζέσταμα των ομάδων που προηγείται της φαντασμαγορικής παρουσίασης μόνο των γηπεδούχων. Ο κόσμος που κάθεται στα court seats μετακινείται συνεχώς και οι ομάδες δεν κάνουν ένα τυπικό ζέσταμα με διατάσεις και shooting. Επικρατούσε μια «αναρχία» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

45698617 262636637734678 804589456353918976 nΤην επόμενη του αγώνα μας δέχτηκαν στην προπόνηση, η οποία καθυστέρησε αρκετά να ξεκινήσει γιατί η ομάδα έβλεπε βίντεο. Στην προπόνηση κυριαρχούσε η φωνή πλέον του coach Brooks και συμπεριλάμβανε ασκήσεις τόνωσης του ηθικού των παικτών εν όψει της επόμενης ημέρας που θα αντιμετώπιζαν τους Toronto Raptors. Ο assistant coach, Mike Terpstra, μετά το τέλος της προπόνησης, μας ανέφερε πόσο απρόβλεπτη είναι η ομάδα τους, μια εικόνα που συνεχίζεται από την περσινή περίοδο, να κερδίζουν δύσκολους αντιπάλους και να χάνουν από θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες. Τελικά, ούτε στο δεύτερο εντός έδρας αγώνα κατάφεραν να κερδίσουν. Υπήρχε ένταση κατά την διάρκεια του ματς και αποβλήθηκε ο coach Brooks με δυο τεχνικές ποινές. Η ομάδα θα συνέχιζε την πορεία της με αγώνες εκτός έδρας και απουσία δέκα ημερών από την Ουάσιγκτον, όποτε δεν είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την παρακολούθηση του προγράμματος τους.

Λόγω του ότι θα βρισκόμασταν στο UM όλες τις ημέρες, λιγότερο χρόνο την πρώτη εβδομάδα και περισσότερο την δεύτερη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και το πρόγραμμα των ανδρών. Η λειτουργία και οργάνωση τους ήταν παρόμοια με την γυναικεία ομάδα. Ο head coach, Mark Turgeon, βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας για 8η χρόνια. Η ομάδα έχει στο ρόστερ της 15 αθλητές και 6 βοηθούς προπονητές. Επίσης, στην προπόνηση τους υπάρχει βοηθητικό προσωπικό που κάνει διάφορες δουλειές όπως για παράδειγμα να κρατάει στατιστικά την ώρα των ασκήσεων. Η επαφή μας ήταν περισσότερο ο Greg Manning, Video Coordinator για τον οποίο είναι η πρώτη χρόνια στην ομάδα. Ο ίδιος ήταν γιος αθλητή που διακρίθηκε στο παρελθόν με το UM. Αρκετοί από τους ανθρώπους που εργάζονται για τις ομάδες έχουν κάποιο connection με το Πανεπιστήμιο. Σίγουρα στους άντρες το πρωτάθλημα είναι πιο απαιτητικό και όπως μας μετέφερε ο assistant coach Mark Bialkoski, υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των κολλεγίων για να προσελκύσεις τους αξιόλογους παίκτες. Υπάρχουν αθλητικά προγράμματα που χρησιμοποιούν γήπεδα υψηλής τεχνολογίας που έχουν τη δυνατότητα με αισθητήρες να καταγράφουν τα σουτ των παικτών στην προπόνηση. Επίσης, σε μια προπόνηση ο Gary Williams, μέλος του Hall of Fame και παλιός προπονητής του UM, με τον οποίο κατέκτησαν το NCAA Tournament Championship το 2002, έδειξε την αμυντική τακτική σε full court zone press. Έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά είναι κοντά στην ομάδα αποδεικνύοντας ότι το οικοδόμημα των αθλητικών προγραμμάτων στην Αμερική στηρίζονται στην συλλογικότητα, την παράδοση και τον σεβασμό.

45600104 1046267952214710 327089505079132160 nΛόγω της ενασχόλησης μας με Youth Teams, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η συνάδελφος Μάρθα Αργυρίου, επιδιώξαμε να δούμε από κοντά και να συζητήσουμε για προγράμματα των high school. Έτσι επισκεφτήκαμε το ιδιωτικό σχολείο Paul VI στην περιοχή Fairfax, έξω από την Washighton DC. Εκεί μας υποδέχτηκε ο coach Scott Allen, υπεύθυνος του προγράμματος των κοριτσιών, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα national level basketball program που μάλιστα το 2017 το ESPN και το USA Today το κατέταξαν ως τον 3ο καλύτερο πρόγραμμα στην χώρα.

Συμμετέχουν σε δυο leagues ιδιωτικών σχολείων, ενώ μετά το τέλος των αγωνιστικών αυτών υποχρεώσεων τα περισσότερα κορίτσια γράφονται σε ανεξάρτητες ομάδες της επιλογής τους και μπορεί να παίξουν μέχρι και 90 παιχνίδια κατά τη μεταβατική περίοδο. Το χρονικό διάστημα που τους επισκεφτήκαμε -βάση κανονισμών και μέχρι την έναρξη των κολεγιακών πρωταθλημάτων, τον Νοέμβρη- δεν επιτρέπονται οι προπονήσεις, όμως άτυπα στο άρτια οργανωμένο προπονητήριο γινόντουσαν προπονήσεις με τη συμμετοχή 5 προπονητών κι ενός εθελοντή στο scoreboard. Ανάμεσα στις αθλήτριες που συμμετείχαν σε μια τυπική προπόνηση, μας ανέφερε ο coach Allen ότι ήταν και μια αθλήτρια, η οποία έχει επιλέγει από το UM για την επόμενη χρόνια και θεωρείται από τις καλύτερες στην ηλικία της στην χώρα. Μετά το τέλος της προπόνησης ο coach προέτρεψε τις αθλήτριες να μας χαιρετίσουν και να μας ευχαριστήσουν που πήγαμε και τις παρακολουθήσαμε!

45647408 439026269957414 2714091783981105152 nΜέσα σε όλο αυτό το ταξίδι είδαμε τον τρόπο που ένα αθλητικό πρόγραμμα με τα σωστά resources μπορεί να αναπτυχθεί σε κάτι εξαιρετικό, επίσης καταλάβαμε ποσό σημαντικό είναι το networking για να προωθήσει ένας προπονητής την δουλειά του κι αρκεί να το κάνει με πάθος, απαράμιλλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που περιστοιχίζουν την ομάδα και thinking out of the box. Όπως αναγράφει και το vision statement που είναι αναρτημένο στους διαδρόμους του γυμναστηρίου στο Georgetown University, του οποίου επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις: "To be a model athletic department that achieves exceptional competitive success and graduates student -athletes who are well prepared to become exemplary citizens and extraordinary leaders throughout their lives".

Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες μου προς τον Σύνδεσμο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την συνάδελφο Μάρθα Αργυρίου, που μοιραστήκαμε αυτή την εμπειρία. Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου και την εργασία μου που με στήριξαν εν την απουσία μου, τον Αθλητικό Σύλλογο Κολλεγίου Deree και το ALBA Graduate Business School αντίστοιχα».


topika-seminaria-2022

omilites-seminarion-elllinika

COSTV LOGO

ekka-logo-01

x-large-Ganon Baker banner

SEPK Jobs Banner

Περιοδικό

Follow sepk_sepk on Twitter
e-genius.gr ...intelligent web software