Αθλητική ψυχολογία

Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των αθλητών

Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των αθλητών

Ψούνη Λίνα, Ψυχολόγος, Msc

"Δεν φοβάμαι να αποτύχω. Έχω χάσει πάνω από 9.000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει περίπου 300 παιχνίδια. 26 φορές έχω πάρει την πρωτοβουλία για την τελική βολή και έχω αστοχήσει. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά στην ζωή μου. Αυτό είναι όμως που με κάνει επιτυχημένο." Michael Jordan

Περισσότερα: Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των αθλητών

   

Ειδικές ψυχολογικές πτυχές της προπόνησης των καλαθοσφαιριστών


ΕΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Κατ' επανάληψη ακούμε ότι το μπάσκετ είναι "ψυχολογικό άθλημα".  Η ταχύτητα του, η εναλλαγή των φάσεων, η συμμετοχή όλων των παικτών σε άμυνα και επίθεση, αλλά και πλήθος άλλων ειδικών χαρακτηριστικών του παιχνιδιού δημιουργούν καταστάσεις έντονης σωματικής και ψυχικής κόπωσης η οποία αναμφίβολα επηρεάζει την αγωνιστική απόδοση παικτών και ομάδας.
Η παρουσία του ψυχολογικού παράγοντα στην προπόνηση και η σχέση του με τους υπόλοιπους βασικούς παράγοντες της προπονητικής διαδικασίας (φυσική κατάσταση, τεχνική, τακτική) βασίζεται στο γεγονός ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες παρουσιάζουν ένα κορεσμό στον παράγοντα ψυχολογία σύμφωνα με την αρχή, κατά την οποία όταν δουλεύουμε με ανθρώπους οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι κορεσμένη στον παράγοντα ψυχολογία (Niculescu, 1999).

Περισσότερα: Ειδικές ψυχολογικές πτυχές της προπόνησης των καλαθοσφαιριστών

   

Παρακίνηση αθλητών υψηλού επιπέδου

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Παρακίνηση αθλητών υψηλού επιπέδου

Άρθρο του Jose Maria Buceta που δημοσιεύτηκε στο FIBA magazine assist 6-7

 

Ο Jose Maria Buceta είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον τομέα της Ψυχολογίας και Καθηγητής Ψυχολογίας στο UNED Πανεπιστήμιο της Ισπανίας. Διετέλεσε πρώτος προπονητής στην Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών της Ισπανίας από το 1985 έως το 1992 και ως εκπαιδευτικός προπονητής της FIBA από το 1988. Τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως ειδικός στον τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας, ενώ έχει διατελέσει επικεφαλής του τομέα Αθλητικής Ψυχολογίας της Real Madrid.

O Jose Maria Buceta, συμμετείχε ως βασικός ομιλητής στο 1ο Διεθνές Σεμινάριο Μικρών Ηλικιών που διεξήχθη με επιτυχία στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2003, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Π.Κ.

Περισσότερα: Παρακίνηση αθλητών υψηλού επιπέδου

   
topika-seminaria-2022

omilites-seminarion-elllinika

COSTV LOGO

ekka-logo-01

x-large-Ganon Baker banner

SEPK Jobs Banner

Περιοδικό

Follow sepk_sepk on Twitter
e-genius.gr ...intelligent web software