"Ακούστε τα παιδιά"

ToupaneΟ Jean-Aime Toupane ήταν εκ των βασικών ομιλητών του Χριστουγεννιάτικου Διεθνούς Σεμιναρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ και με τις ομιλίες του καθήλωσε όλους τους παρευρισκομένους. Ο τεχνικός της Εθνικής Γαλλίας U20 μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για το στόχο που πρέπει να έχουν όσοι ασχολούνται με παίκτες μικρών ηλικιών, ενώ δεν έκρυψε τον τεράστιο σεβασμό που τρέφει προς τους Έλληνες προπονητές.

Αναλυτικά όσα δήλωσε
Toupane2Για την εμπειρία του να είναι ομιλητής στο Διεθνές Σεμινάριο του ΣΕΠΚ
"Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ και να μοιράζομαι γνώση μαζί με τόσους πολλούς προπονητές. Είναι προνόμιο να μπορείς να αναλύεις τη φιλοσοφία σου. Όταν ο κόουτς Γιαννάκης μου τηλεφώνησε για να με καλέσει πραγματικά χάρηκα πολύ γιατί μεταξύ άλλων θα επισκεπτόμουν τον γιο μου, ενώ έχω και πολλές προσωπικές ιστορίες στην Ελλάδα, καθώς κάθε χρόνο έρχομαι 3-4 φορές με την Εθνική ομάδα.
Το μπάσκετ είναι ένα παγκόσμιο άθλημα και πρέπει να μοιραζόμαστε την πληροφορία. Το να βρίσκομαι εδώ και να εξηγώ για όσα κάνουμε στη Γαλλία είναι κάτι εξαιρετικό. Αν θες να βελτιωθείς και να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο πρέπει να μοιράζεσαι τη γνώση σου γιατί δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να μένει κρυφό".

Toupane3Για τη σημαντικότερη συμβουλή που δίνει όταν μιλάει σε νεαρούς παίκτες
"Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο κλειδί γιατί αν υπήρχε θα το είχαν όλοι. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα όταν δουλεύεις με νέους είναι να μπορείς να τους ακούς. Δυστυχώς, δεν ακούμε τα παιδιά. Όταν είσαι μικρός θες να φτάσεις στο υψηλό επίπεδο και καθημερινά αναρωτιούνται αν μπορούν ή δεν μπορούν να τα καταφέρουν, ειδικά όπως είναι ο κόσμος μας σήμερα. Δεν είναι εύκολο ούτε χρειάζονται έναν άνθρωπο να τους λέει μόνο κάνε αυτό ή εκείνο. Χρειάζονται κάποιον να τους ακούει και να τους βοηθάει να συγκεντρωθούν στα μικρά πράγματα και στα σημαντικά. Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν προπονητή αυτών των ηλικιών είναι να βγάλει έναν καλό αθλητή αλλά και έναν καλό άνθρωπο".

Για την άποψη που έχει για τους Έλληνες προπονητές
"Οι Έλληνες προπονητές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, η Ελλάδα πάντα βρισκόταν εκεί. Κοιτάξτε τους προπονητές που έχετε στην Euroleague, στις Εθνικές ομάδες αλλά και σε τόσα ακόμα πρωταθλήματα εκτός της χώρας σας. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα για πολλούς, άλλωστε κι εγώ έρχομαι στην Ελλάδα για να μαθαίνω".

Toupane4Για τους νέους Έλληνες παίκτες κι αν θα έπρεπε να δανειστούμε πράγματα από τον Γαλλικό τρόπο δουλειάς στην παραγωγική διαδικασία
"Κάθε χώρα έχει την ταυτότητα της και πολλά εξαρτώνται και από το προφίλ του κάθε αθλητή. Δεν γίνεται να πεις ότι θα δουλέψω όπως η Ελλάδα ή όπως η Γαλλία γιατί αυτό εξαρτάται από τα εργαλεία που έχεις. Εσείς κερδίζετε πολλές διοργανώσεις και μετάλλια, οπότε νομίζω ότι πρέπει η κάθε προπονητική σχολή να δουλεύει ανάλογα με τα εργαλεία που παράγει. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ο εαυτό σου".


topika-seminaria-2022

omilites-seminarion-elllinika

COSTV LOGO

ekka-logo-01

x-large-Ganon Baker banner

SEPK Jobs Banner

Περιοδικό

Follow sepk_sepk on Twitter
e-genius.gr ...intelligent web software