Βόβορας: "Recruiting και ανάλυση αγώνα"

| Δελτία Τύπου

vovoras2 Ο Γιώργος Βόβορας ήταν ο τρίτος κατά σειρά ομιλητής των διαδικτυακών σεμιναρίων του ΣΕΠΚ, ο οποίος φροντίζει για την επιμόρφωση των μελών του. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε μέσω Facebook LIVE για το θέμα "ανάλυση: τακτική και παίκτες" το οποίο αφορούσε στον τρόπο αξιολόγησης και καταγραφής των χαρακτηριστικών των παικτών κατά τη διαδικασία του recruiting και την ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού (με έμφαση στην αποτελεσματικότητα) αντίπαλων παικτών και ομάδων. 

Στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του στάθηκε στο recruiting, παρουσιάζοντας την καρτέλα αξιολόγησης μέσω της οποίας γίνεται η καταγραφή όλων των χαρακτηριστικών ενός παίκτη. Από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού του μέχρι τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις που παίρνει την ώρα του αγώνα. Όπως ανέφερε, η αξιολόγηση ξεκινάει από την γλώσσα του σώματος και την σκληράδα (σωματική και πνευματική) και φτάνει μέχρι τα επιμέρους κομμάτια ενός αγώνα, ανάλογα με τη θέση (ψηλός ή κοντός).

Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός πως η αντίληψη κάποιων σημαντικών παραμέτρων για τη συμπεριφορά ενός αθλητή στο γήπεδο και τον τρόπο που κινείται είναι καλύτερη όταν η παρακολούθηση γίνεται από κοντά ή αν γίνεται μέσω video να αφορά το σύνολο της παρουσίας του στο παρκέ, κι όχι αποσπασματικά φάσεις από τον αγώνα.

Συγκεκριμένα, εστίασε σε βασικές κατηγορίες στις οποίες βαθμολογούνται οι παίκτες και κατατάσσονται εν συνεχεία:
- body language
- toughness (mental & body)
- pick n roll (πώς κάνει σκριν και πώς "κόβει" ένας ψηλός στο καλάθι)
- pick n roll scoring
- pick n roll creation
- 1on1 & close out offense
- off screen
- spot shoot
- fast break
- reading (διάβασμα του παιχνιδιού)
- rebound (άμυνα και επίθεση -ειδικά για τους ψηλούς)
- post up (scoring & creation)

vovoras1

Σε ό,τι αφορά στην τακτική ανάλυση πριν από έναν αγώνα, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές με τις οποίες προσέγγιζε ο Παναθηναϊκός τους αγώνες, μέσα από τα ζητούμενα που υπήρχαν. Εξήγησε πως βάσει μελετών που έχουν γίνει, εφόσον καλυφθούν αυτές οι αρχές στο σύνολό τους, τότε υπάρχει ποσοστό νίκης που φτάνει στο 90% ενώ επεσήμανε πως οι τρεις σημαντικότερες επιμέρους στατιστικές κατηγορίες είναι τα ριμπάουντ (άμυνα και επίθεση), τα λάθη και τα σουτ (ελεύθερα ή πάνω σε άμυνα).

photo2

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε μετά την υποβολή ερωτήσεων από συναδέλφους προπονητές, που παρακολουθούσαν το Facebook LIVE.

* Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 9 Απριλίου στις 16:00 με ομιλητή τον Δημήτρη Πρίφτη. Ο προπονητής της Ούνικς Καζάν θα αναλύσει το θέμα "ατομική βελτίωση και ένταξη στην ομαδική τακτική".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software