Ιτούδης: "Οι πέντε άξονες για τη δημιουργία ομάδας"

| Δελτία Τύπου

itoudis2 Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν ο επόμενος ομιλητής των διαδικτυακών σεμιναρίων του ΣΕΠΚ, τα οποία προβάλλονται μέσω Facebook LIVE στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανέλυσε το θέμα με τίτλο "χτίσιμο και φιλοσοφία ομάδας" εξηγώντας τον τρόπο δουλειάς του και τη φιλοσοφία του, σε ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία ενός συνόλου. 

Πριν ξεκινήσει να εμβαθύνει στη θεματολογία του, τόνισε πως "αποτελεί τιμή για μένα που μπορώ να μοιραστώ μερικές από τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει σε αυτά τα σχεδόν τριάντα χρόνια που βρίσκομαι στους πάγκους και να μεταφέρω σε όλους τους συναδέλφους κάποια πράγματα που έχω μάθει κι έχω αντιληφθεί ο ίδιος για το επάγγελμα".

Στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του αναφέρθηκε σε πέντε βασικές αρχές που ακολουθεί, αναφορικά με το χτίσιμο των ομάδων και την προσπάθεια να περάσει τη φιλοσοφία του σε αυτές:
1) επιμονή (persistence): από όλους τους συνεργάτες του και την ηγεσία, πάνω στη δουλειά που γίνεται
2) ενσυναίσθηση (empathy): η κατανόηση των συνθηκών και της πίεσης που υπάρχει, με ιδιαίτερη σημασία στο "ακούω" ό,τι έχουν να μου πουν τα μέλη της ομάδας μου
3) αυθεντικότητα (authenticity): στη συμπεριφορά και στον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος
4) επικοινωνία (communication): είτε τηλεφωνικά είτε από κοντά με τους παίκτες την περίοδο του recruiting
5) γνώση της αγοράς (market knowledge): να γνωρίζεις την αξία των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι παίκτες και αυτά που ζητούν, αλλά επίσης να αναζητάς τα κίνητρά τους

itoudis3

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός πως το coaching δεν αφορά μόνο τα Xs & Os της ομάδας και των αντιπάλων. Έχει να κάνει με ένα ευρύ πλαίσιο που περιλαμβάνει επίσης τη διοίκηση, τους εξωγενείς παράγοντες και οτιδήποτε μπορεί να "αγγίξει" την ομάδα. Επίσης, τόνισε πως σταδιακά παρατηρείται το γεγονός πως το άθλημα κλίνει προς την αθλητικότητα και την ανάγκη για παρουσία παικτών που είναι ικανοί στην προσωπική φάση (τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση). Δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται ατομικό ή μονοδιάστατο παιχνίδι.

Τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις που του έγιναν από συναδέλφους προπονητές μέσα από τη σελίδα του ΣΕΠΚ στο Facebook.

* Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του ΣΕΠΚ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Απριλίου στις 16:00, με τον Γιώργο Βόβορα να ασχολείται με το θέμα "ανάλυση: τακτική και παίκτες".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software